Tarta z jajkami na twardo i szpinakiem - wiosenne danie idealne na lunch i obiad

Tarta z jajkami na twardo i szpinakiem - wiosenne danie idealne na lunch i obiad
Autor: Shutterstock Tarta ze szpinakiem i jajkami na twardo to doskonałe wegetariańskie danie - dobre na lunch, obiad i ciepłą kolację
łatwy
35 min
6

Dieta wegetariańska

Tartę z jajkami na twardo i szpinakiem można przygotować na wiosenny lunch, można też upiec ją po świętach wielkanocnych, gdy mamy nadmiar jaj na twardo. Prosta i smaczna, smaczna na ciepło i na zimno. Doskonale smakuje z barszczem czerwonym lub czystym żurkiem.

Przeczytaj także: Jajka na twardo po świętach. Jak przechowywać? Co zrobić z jajek na twardo?

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6-7 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 jajka surowe
  • paczka świeżego szpinaku baby lub szpinaku mrożonego
  • 100 g cebuli lub pora (jasna część) - ja wolę cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 3 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wykleić nim dno i boki foremki na tartę lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Można zostawić kawałek ciasta do rozwałkowania i ułożenia ozdobnej kratki na wierzchu ciasta.
  • Formę wstawić do schłodzenia - na co najmniej godzinę.
  • Przygotować nadzienie:
  • 3 jajka wybić do miski, dolać śmietankę, dodać sól, pierz i gałkę muszkatołową. Dokładnie roztrzepać widelcem.
  • Cebulę lub pora pokroić w półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozpuścić masło i na malutkim ogniu smażyć na nim cebulę lub mieszając, aż zmięknie. Dodać szpinak i czosnek, smażyć razem tylko chwilę, żeby liście surowego szpinaku zwiędły. Jeśli używamy szpinaku mrożonego - odparować z niego nadmiar wody. Odstawić na chwilę żeby warzywa przestygły, po czym dodać je do masy jajeczno śmietanowej.Dodać też starty na drobnej tarce żółty ser.
  • Na podpieczonym spodzie ułożyć obrane ze skorupek jajka na twardo, a następnie zalać całość przygotowaną masą, wierzch ozdobić kratką z kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, zapiekać do ścięcia masy i lekkiego zrumienienia.
  • W tym czasie, w piekarniku nagrzanym do 180ºC podpiec kruchy spód do lekkiego zrumienienia.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej