Tarta wytrawna: przepis na ciasto na obiad lub kolację
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Podstawowymi składnikami tarty "wytrawnej" są kruche ciasto, nadzienie oraz sos z jajek, śmietany i parmezanu. W zależności od tego, co pod tym sosem zapieczemy - tarta zyskuje nowy smak. Mogą to być warzywa, grzyby, a także kawałki mięsa lub wędlin - wszystko zależy od naszej fantazji.
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- jajko
- łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
- sól
- Nadzienia (do wyboru):
- pomidory, mozarella, oliwki, bazylia,
- por,
- szpinak, biały ser, czosnek,
- cebula z bakłażanem
- Sos:
- jajka
- śmietana
- sól, pieprz
- tary parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruche ciasto: posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
- Następnie schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami), spód nakłuć widelcem. Podpiec lekko.
- Rozłożyć nadzienie równomiernie na całej powierzchni. Zalać sosem.
- Piec około 45 minut w temperaturze 180-200
o C. Tartę podajemy z sałatą z sosem winegret.