Tarta wytrawna: przepis na ciasto na obiad lub kolację

2021-03-29
Tarta wytrawna
Autor: Jacek Kucharczyk Wytrawna tarta może mieć nadzienie z warzyw, mięsa, grzybów, albo kombinacje tych składników.
łatwy
35 min
4

Podstawowymi składnikami tarty "wytrawnej"kruche ciasto, nadzienie oraz sos z jajek, śmietany i parmezanu. W zależności od tego, co pod tym sosem zapieczemy - tarta zyskuje nowy smak. Mogą to być warzywa, grzyby, a także kawałki mięsa lub wędlin - wszystko zależy od naszej fantazji.

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól
  •  
  • Nadzienia (do wyboru):
  • pomidory, mozarella, oliwki, bazylia,
  • por,
  • szpinak, biały ser, czosnek,
  • cebula z bakłażanem
  •  
  • Sos:
  • jajka
  • śmietana
  • sól, pieprz
  • tary parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kruche ciasto: posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Następnie schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami), spód nakłuć widelcem. Podpiec lekko.
  • Rozłożyć nadzienie równomiernie na całej powierzchni. Zalać sosem.
  • Piec około 45 minut w temperaturze 180-200oC. Tartę podajemy z sałatą z sosem winegret.