Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi - wytrawny skmakołyk, który pokocha twoja rodzina
Wyobraź sobie pyszne, lekkie i delikatne ciasto po brzegi wypełnione aksamitną masą z chrzanową nutą i słodkimi pieczonymi pomidorami. Brzmi nieźle, nieprawdaż? Na samą myśl ślinianki zaczynają pracować? No to do dzieła. Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi smakuje i pachnie obłędnie. Można je podać na ciepło lub na zimno, świetnie smakuje o każdej porze. Można je podać na lekki lunch, pożywne śniadanie lub ciepłą kolację.
Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi - opcje przygotowania
Jeśli nie przepadasz za chrzanowa nutą smakową lub po prostu chcesz spróbować inne wersje tego dania do masy z ricotty zamiast zwykłego chrzanu można dodać:
W każdej opcji smakuje świetnie, więc zachęcam do eksperymentów i dzielenia się z nami ich efektami.
Polecamy też:
Obłędna tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą - zachwyt od pierwszego kęsa
Rewelacyjny tort omletowy z cukinią i szpinakiem
Wiejska tarta serowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami: pyszny przepis na wytrawny placek
Grecka tarta z ciasta filo ze szpinakiem [spinakopita]
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka twarogu
- 1 kostka masła
- 1 małe jajko
- Masa:
- 1 opakowanie sera ricotta
- 1 jajko
- 3 łyżki tartego, żółtego sera
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól i pieprz
- 0,5 kg pomidorów koktajlowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory dokładnie opłukać i osączyć na sicie, odstawić aby wyschły. Twaróg dokładnie rozdrobnić widelcem.
- Przygotować ciasto: na stolnicę przesiać mąkę i wkroić schłodzone masło. Dokładnie razem posiekać nożem.
- Następnie dodać ser i jajko i szybko zagnieść ciasto, starając się aby jak najkrócej miało ono kontakt z ciepłymi dłońmi.
- Gotowym ciastem wylepić spód i boki wyłożonej papierem niedużej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na ok. 15 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby nieco przestygło.
- Przygotować masę chrzanową: ricottę utrzeć z jajkiem, dodać chrzan i drobno starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć dość ciasno pomidory. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 20 min. Masa powinna się lekko zrumienić, a pomidory nieco pomarszczyć.
- Wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.