Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi - wytrawny skmakołyk, który pokocha twoja rodzina

2020-09-21
Wytrawny placek z pomidorami
Autor: Shutterstock Wytrawny placek z pomidorami
łatwy
50 min
4

Wyobraź sobie pyszne, lekkie i delikatne ciasto po brzegi wypełnione aksamitną masą z chrzanową nutą i słodkimi pieczonymi pomidorami. Brzmi nieźle, nieprawdaż? Na samą myśl ślinianki zaczynają pracować? No to do dzieła. Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi smakuje i pachnie obłędnie. Można je podać na ciepło lub na zimno, świetnie smakuje o każdej porze. Można je podać na lekki lunch, pożywne śniadanie lub ciepłą kolację.

Składniki

Ciasto:

1 szklanka mąki

1 kostka twarogu

1 kostka masła

1 małe jajko

 

Masa:

1 opakowanie sera ricotta

1 jajko

3 łyżki tartego, żółtego sera

1 łyżeczka tartego chrzanu

sól i pieprz

0,5 kg pomidorów koktajlowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pomidory dokładnie opłukać i osączyć na sicie, odstawić aby wyschły. Twaróg dokładnie rozdrobnić widelcem.

Przygotować ciasto: na stolnicę przesiać mąkę i wkroić schłodzone masło. Dokładnie razem posiekać nożem.

Następnie dodać ser i jajko i szybko zagnieść ciasto, starając się aby jak najkrócej miało ono kontakt z ciepłymi dłońmi.

Gotowym ciastem wylepić spód i boki wyłożonej papierem niedużej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na ok. 15 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby nieco przestygło.

Przygotować masę chrzanową:  ricottę utrzeć z jajkiem, dodać chrzan i drobno starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć dość ciasno pomidory. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 20 min. Masa powinna się lekko zrumienić, a pomidory nieco pomarszczyć.

Wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.

Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami

Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi - opcje przygotowania

Jeśli nie przepadasz za chrzanowa nutą smakową lub po prostu chcesz spróbować inne wersje tego dania do masy z ricotty zamiast zwykłego chrzanu można dodać:

W każdej opcji smakuje świetnie, więc zachęcam do eksperymentów i dzielenia się z nami ich efektami.

Polecamy też:

Obłędna tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą - zachwyt od pierwszego kęsa

Rewelacyjny tort omletowy z cukinią i szpinakiem

Wiejska tarta serowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami: pyszny przepis na wytrawny placek

Grecka tarta z ciasta filo ze szpinakiem [spinakopita]