Rewelacyjny tort omletowy z cukinią i szpinakiem

Rewelacyjny tort omletowy z cukinią i szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rewelacyjny tort omletowy z cukinią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tort omletowy z cukinią i szpinakiem wygląda bardzo efektownie choć jest niedrogi i nieskomplikowany w przygotowaniu. Znakomicie sprawdza się w roli przystawki, ciepłej kolacji czy dania głównego. Pięknie zdobi też letni stół.

Składniki

  • 6 jajek

  • 3 łyżki mąki

  • 2 średnie cukinie

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • sól i pieprz

  • masło

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić a niezbyt grube plasterki.

  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzane masło na 1-2 minuty (nie przypalić).

  • Szpinak opłukać, lekko osuszyć i wrzucić na patelnię z czosnkiem, chwilę blanszować.

  • Wymieszać 2 rozkłócone jajka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką szpinaku, wylać masę na patelnię i ułożyć na niej plasterki cukinii.

  • Przykryć i smażyć chwilę, aż jajka się zetną, a następnie za pomocą dużego płaskiego talerza odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć 2-3 minuty.

  • W ten sam sposób usmażyć kolejne 2 omlety. Omlet ułożyć na talerzu cukinią do góry, rozsmarować na nim nieco szpinaku i posypać parmezanem.

  • Następnie położyć na nim kolejny omlet i znów wyłożyć nieco szpinaku i posypać parmezanem, przykryć ostatnim omletem i posypać parmezanem.

  • Można udekorować kilkoma listkami szpinaku lub bazylii.

Ocena: 4,5