Obłędna tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą - zachwyt od pierwszego kęsa

Obłędna tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą - zachwyt od pierwszego kęsa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Do przygotowania tej  tarty  możesz użyć też gotowego spodu z ciasta kruchego (oczywiście bez cukru) - ale smaczniejsza będzie, gdy ciasto zrobisz samodzielnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą to zachwycające danie, które zadowoli podniebienia miłośników wytrawnych ciast. Lekka, a jednocześnie wyrazista, po prostu pyszna.

Składniki

  • Spód:

  • 300 g mąki pszennej

  • 185 g zimnego masła

  • 150 – 180 ml zimnej wody

  • duża szczypta soli

  • Nadzienie:

  • 2-3 łyżeczki oliwy

  • 1 biała część średniej wielkości pora

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane posiekane lub przepuszczone przez praskę

  • około 150 g świeżego szpinaku

  • 100-120 g sera feta

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • 3 jajka

  • 180 ml jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki startego parmezanu (można pominąć)

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę umieść w misce, masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach (tarkę możesz wcześniej wstawić do lodówki), a następnie siekaj mąkę z masłem lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć jednolite ciasto.

  • Przełóż ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę, rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, na rozmiar nieco większy od wymiarów formy. Gotowe ciasto przenieś na wałku do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Rozłóż ciasto w formie, dociskając je ostrożnie do dna oraz zagłębień w bokach formy i nożykiem odetnij jego nadmiar. 

  • Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około pół godziny.

  • Formę ze schłodzonym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekaj przez około 15 minut, aż do lekkiego zrumienienia.

  • W czasie gdy spód ciasta się podpieka, przygotuj nadzienie: pora pokrój w cienkie plasterki i podsmaż razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie, aż nieco zmięknie. Wyłóż na podpieczony spód.

  • Na patelnię wrzuć umyty uprzednio szpinak. Gdy zacznie mięknąć, przełóż go na sitko lub kawałek papierowego ręcznika i odsącz. Rozłóż go równomiernie na porze i czosnku, na to pokrusz fetę.

  • Jajka roztrzep z jogurtem i parmezanem, dopraw dość obficie pieprzem. Uważaj z solą, bo zarówno feta, jak i parmezan są zazwyczaj dość słone.

  • Wylej mieszankę na tartę, a na wierzchu poukładaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wstaw formę z tartą do piekarnika na kolejne 35 minut lub do momentu, gdy wierzch się zetnie i zarumieni.

Ocena: 3,1