Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Tarta z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Doskonały rezultat za każdym razem, czyli kruchy placek z cebulą i boczkiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Tartę z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie bardzo łatwo przygotować. Jeśli nie chce ci się zarabiać kruche ciasto możesz śmiało wykorzystać gotowe ciasto kruche ze sklepu, które wystarczy tylko napełnić nadzieniem i zapiec.
Składniki
Ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g masła
25 g startego sera żółtego
3 łyżki wody
2 łyżki suszonego oregano (lub ziół prowansalskich)
sól
tłuszcz do formy
Nadzienie:
250 g wędzonego boczku
4–5 dużych cebul
posiekany pęczek natki pietruszki
3 jajka
250 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
mały jogurt grecki lub naturalny
łyżeczka chili albo ostrej czerwonej papryki w proszku
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski, dodać masło, starty ser, zioła i wodę (tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie posmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciastem. Nakłuć powierzchnię widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 20 minut, aż nabierze złocistej barwy.
Nadzienie: na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojonymi w plasterki cebulami, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i chili. W średniej misce ubić jajka ze śmietaną, jogurtem oraz dodać natkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
Na podpieczonym cieście ułożyć smażony boczek z cebulą i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawać na ciepło lub zimno z sałatą polaną winegretem.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska