Pizza ze szparagami. Klasyczne włoskie danie w sezonowej odsłonie
Dieta wegetariańska
Szparagi to pyszne i zdrowe warzywa. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie jest pizza. Miękki i puszysty placek drożdżowy z dodatkiem zielonych szparagów, sosu pomidorowego i rozpływającej się mozzarelli to obłędne klasyczne włoskie danie w smakowitej odsłonie. Oto łatwy przepis na pizzę ze szparagami, czyli pyszne sezonowe danie rodem z Włoch.
Jak zrobić pizzę ze szparagami?
Najpierw należy wyrobić gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe, które powinno wyrastać w ciepłym miejscu przez półtorej godziny. Z ciasta formuje się placki, które smaruje się sosem pomidorowym i posypuje startym serem mozzarella. Układa się aromatyczny ser brie i szparagi. Pizzę piecze się w piekarniku w maksymalnej temperaturze przez 10 minut. Pod koniec wierzch posypuje się startą mozzarella. Pizza jest gotowa, kiedy ser się roztopi, a brzegi zarumienią.
Czy szparagi do pizzy trzeba gotować?
Przed ułożeniem szparagów na pizzy warto je obgotować. Opłukane i pozbawione zdrewniałych końców łodygi należy włożyć do wrzątku, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. W ten sposób gotuje się je przez 2 minut. Następnie należy je odcedzić i przelać zimną wodą. Dzięki temu proces gotowania zostanie zatrzymany. Osuszone szparagi układa się na pizzy.
Przepis na pizzę ze szparagami
- To łatwy przepis na domową pizzę. Dzięki temu, że robi się ją tak prosto, każdy przyrządzi ją samodzielnie w domu.
- Należy pamiętać, że pizzę robi się na cieście drożdżowym, które wymaga czasu. Powinno wyrastać 90 minut, a po podzieleniu uformowaniu placków kolejne 30 minut.
- Na liście składników są produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Sezon na szparagi nie jest długi, więc warto z niego skorzystać.
- Wszystkie składniki do ciasta na pizzę powinny mieć temperaturę pokojową. Woda do zaczynu nie może być za gorąca, ani za zimna. W zbyt wysokiej lub za niskiej temperaturze drożdże nie zaczną pracować.
- Ze składników podanych w przepisie upieczecie trzy szparagowe pizze o średnicy 24 cm.
- Świeże drożdże zastąpią suszone. Zaczyn należy zrobić z 7 g drożdży instant.
- Ciasto na pizzę należy wyrabiać przez 15 minut. Dzięki temu będzie puszysta i miękka.
Jak wzbogacić pizzę ze szparagami?
Do pizzy można dodać kawałki długo dojrzewającej szynki, plasterki salami, boczku lub pepperoni. Pizzę wzbogacą warzywa. Sprawdzi się czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, kapary lub oliwki. Pysznym dodatkiem będą jajka i suszone pomidory. Pizza ze szparagami doskonale smakuje podana z sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
dodatki:- 1 pęczek zielonych szparagów
- 300 g startej mozzarelli
- 300 g sera brie
- sos pomidorowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać wodę. Wsypać 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Do miski przesiać mąkę z solą. Wlać zaczyn drożdżowy i oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę wyrabiać. Następnie podzielić na 3 równe części i rozwałkować na placki o średnicy około 24 cm. Przełożyć na blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury.
- Umyte szparagi pozbawić zdrewniałych końców. Gotować we wrzątku 2 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą.
- Dodatki do pizzy podzielić na trzy równe części. Każdy placek posmarować sosem pomidorowym i posypać mozzarellą. Ułożyć plasterki sera brie i szparagi.
- Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Na 2 minuty przed końcem pieczenie wierzch posypać mozzarellą. Dopiekać, aż ser się roztopi, a brzegi zarumienią.
- Podawać od razu z sosem pomidorowym lub czosnkowym.