Pizza z grzybami leśnymi: przepis na pizza bianca z borowikami i kurkami

Pizza z grzybami leśnymi: przepis na pizza bianca z borowikami i kurkami
Autor: Shutterstock Pizza z grzybami leśnymi z sosem beszamelowym jest pyszna i efektowna
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Grzybowa pizza bianca to pyszna wersja klasycznego przepisu na pizzę. W sezonie na grzyby leśne takie jak borowiki, czy kurki, warto pokusić się o przygotowanie tej wyjątkowo smacznej pizzy z grzybami leśnymi. Tajemnica idealnego smaku tkwi w salsa bianca, czyli białym sosie beszamelowym z tartym serem i przyprawami. Polecam gorąco!

Biały sos do pizzy

Czasem warto zejść z utartych ścieżek i skusić się na coś nowego. Biały sos do pizzy nie jest w kuchni włoskiej jakąś nowością. Ten rodzaj sosu jest dość często używany i traktowany na północy Włoch na równie z sosem pomidorowym. Więcej o sosie znajdziesz w: Biały sos do pizzy, czyli jak zrobić sos do pizza bianca

Najlepsze przepisy na pizzę - polecam gorąco!

Lekka, domowa pizza z brokułami i kalafiorem

Drożdżowe zawijaski a la pizza: przepis z kiełbasą krakowską lub salami

Pyszna pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków

Obłędne naleśniki a la pizza: tani i szybki przepis na obiad dla zaradnych

Mizza (meatzza): pizza i burger w jednym, czyli mięsna pizza

SKŁADNIKI

  • 1 ciasto na pizzę według przepisu: Jak zrobić ciasto na pizzę? Oto sprawdzony przepis na spód do pizzy
  • 300 ml mleka 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mieszanki startych serów żółtych
  • 2 łyżki startego parmezanu lub pecorino lub bursztynu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • sól do smaku
  • 200-250 g świeżych grzybów leśnych: prawdziwków (borowików szlachetnych) i kurek (pieprznika jadalnego)
  • do dekoracji: listki bazylii, natki pietruszki lub tymianku. Każde z ziół to inny efekt smakowy. 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć, pokroić wzdłuż na plasterki. Małe grzyby pozostawić w całości. 
  • W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić biała zasmażkę. Wlać mleko i mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia.
  • Do tak powstałego sosu dodać 3/4 startego sera żółtego oraz starty parmezan (lub inny twardy ser dojrzewający), wymieszać i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. 
  • Sos przyprawić czosnkiem, pieprzem i po spróbowaniu ewentualnie solą, pamiętając, że sery są wystarczajaco słone. 
  • Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć, formując wałeczek wokół placka, aby sos nie spływał.
  • Powierzchnię ciasta pokryć warstwą sosu, na nim ułożyć grzyby. Posypać pozostałym serem. 
  • Wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut lub do zrumienienia boków pizzy. 
  • Przed podaniem pospać świeżymi listkami ziół
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej