Pizza z grzybami leśnymi: przepis na pizza bianca z borowikami i kurkami
Dieta wegetariańska
Grzybowa pizza bianca to pyszna wersja klasycznego przepisu na pizzę. W sezonie na grzyby leśne takie jak borowiki, czy kurki, warto pokusić się o przygotowanie tej wyjątkowo smacznej pizzy z grzybami leśnymi. Tajemnica idealnego smaku tkwi w salsa bianca, czyli białym sosie beszamelowym z tartym serem i przyprawami. Polecam gorąco!
Biały sos do pizzy
Czasem warto zejść z utartych ścieżek i skusić się na coś nowego. Biały sos do pizzy nie jest w kuchni włoskiej jakąś nowością. Ten rodzaj sosu jest dość często używany i traktowany na północy Włoch na równie z sosem pomidorowym. Więcej o sosie znajdziesz w: Biały sos do pizzy, czyli jak zrobić sos do pizza bianca
Najlepsze przepisy na pizzę - polecam gorąco!
Lekka, domowa pizza z brokułami i kalafiorem
Drożdżowe zawijaski a la pizza: przepis z kiełbasą krakowską lub salami
Pyszna pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków
Obłędne naleśniki a la pizza: tani i szybki przepis na obiad dla zaradnych
Mizza (meatzza): pizza i burger w jednym, czyli mięsna pizza
SKŁADNIKI
- 1 ciasto na pizzę według przepisu: Jak zrobić ciasto na pizzę? Oto sprawdzony przepis na spód do pizzy
- 300 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mieszanki startych serów żółtych
- 2 łyżki startego parmezanu lub pecorino lub bursztynu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- sól do smaku
- 200-250 g świeżych grzybów leśnych: prawdziwków (borowików szlachetnych) i kurek (pieprznika jadalnego)
- do dekoracji: listki bazylii, natki pietruszki lub tymianku. Każde z ziół to inny efekt smakowy.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć, pokroić wzdłuż na plasterki. Małe grzyby pozostawić w całości.
- W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić biała zasmażkę. Wlać mleko i mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia.
- Do tak powstałego sosu dodać 3/4 startego sera żółtego oraz starty parmezan (lub inny twardy ser dojrzewający), wymieszać i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia.
- Sos przyprawić czosnkiem, pieprzem i po spróbowaniu ewentualnie solą, pamiętając, że sery są wystarczajaco słone.
- Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć, formując wałeczek wokół placka, aby sos nie spływał.
- Powierzchnię ciasta pokryć warstwą sosu, na nim ułożyć grzyby. Posypać pozostałym serem.
- Wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut lub do zrumienienia boków pizzy.
- Przed podaniem pospać świeżymi listkami ziół