Drożdżowe zawijaski a la pizza: przepis z kiełbasą krakowską lub salami

Drożdżowe zawijaski a la pizza: przepis z kiełbasą krakowską lub salami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Drożdżowe zawijaski - pyszna przekąska a la pizza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drożdżowe zawijaski a la pizza smakują wybornie na imprezie, jak i w szkole lub pracy. My proponujemy wersję z kiełbasą krakowską lub salami. Warto czasem wykorzystać promocje i obniżki cen na te pyszne kiełbasy i wykorzystać je do przygotowania wybornych zawijasków. 

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 40 g drożdży

  • 250 ml ciepłej wody

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki oliwy

  • Nadzienie:

  • 1 szklanka pokrojonej na plasterki kiełbasy krakowskiej, żywieckiej lub salami

  • 1 szklanka posiekanego sera mozzarella do smaku

  • 1/2 szklanki parmezanu

  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego

  • 1 łyżka mieszanki ziół włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.

  • Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, posolić, zagnieść dosyć miękkie ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać.

  • Po wyrobieniu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej rozciągnąć na dłoni w powietrzu albo wywałkować duży krążek o średnicy ok. 40 cm. 

  • Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  • Gdy ciasto jest gotowe, posmarować je sosem pomidorowym, posypać ziołami, rozłożyć plasterki kiełbasy, posypać dwoma rodzajami sera. Zrolować, a następnie pokroić na 5-7 cm odcinki.

  • Na blasze wyłożonej pergaminem układać zawijaski przecięciem do góry. Należy zachować odstępy między roladkami. 

  • Piec ok. 20-30 minut w temp. 180°C. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ciasto drożdżowe. Przygotuj je >>>

Ocena: 3