Lekka, domowa pizza z brokułami i kalafiorem

Lekka, domowa pizza z brokułami i kalafiorem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ta pizza to świetny pomysł na codzienną porcję warzyw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szybka pizza na przekąskę, obiad lub ciepłą kolację. Lekka bo bez żółtego sera i ciężkich kiełbas, za to upstrzona warzywnymi różyczkami i kawałkami lekkiej mozzarelli.

Składniki

  • 250 g mąki

  • 20 g drożdży

  • 1/2 szklanki ciepłej wody

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • pieprz i sól

  • 1 kalafior

  • 1 brokuł

  • 1 kulka mozzarelli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże pokruszyć i rozpuścić w wodzie. Z mąki utworzyć na stolnicy kopczyk z głębieniem. Wlać drożdże i olej, posolić, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Warzywa podzielić na małe różyczki i zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

  • Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Na cieście ułożyć plastry sera i różyczki brokułów i kalafiora.

  • Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0