Pyszna pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków

Pyszna pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków

Autor Zdjęcia: Anna Szubińska

Pyszna pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków to pomysł na niemarnowanie jedzenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków to przepis Jagny Niedzielskiej pochodzący z warsztatów "zero waste" zorganizowanych przez Salony Agata. Jak sama autorka zachęca, przepis jest inspiracją do własnych pomysłów. Korzystajcie i eksperymentujecie, żeby było smacznie i bez marnowania jedzenia.

Składniki

  • 0,5 kg wczorajszych ziemniaków z obiadu

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki

  • sól i piperz

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 2 czerwone cebule

  • 1 bakłażan

  • 50 g twardego sera w kawałku

  •  

  • Sos:

  • 0,5 szklanki oliwy

  • 2 łyżki miodu

  • 3 łyżki siekanej zieleniny

  • 1 mała biała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki octu jabłkowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, wymieszaj z jajami i mąką i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.

  • Uformuj cienki spód do pizzy i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Wstaw do rozgrzanego do 220 st.C piekarnika i piecz 15 min.

  • Cebulę i bakłażana pokrój w krążki, posmaruj oliwą i zrumień na patelni.

  • Zieleninę wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, dodaj oliwę, ocet i miód. Dopraw solą i pieprzem.

  • Upieczony spód pizzy posmaruj passatą, ułóż na nim ciepłe warzywa, posyp startym serem i polej sosem. W razie potrzeby podgrzej w piekarniku.

 

Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5