Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną: przepis na sycące danie

2020-08-07
Patisony faszerowane jarmuzem i kasza gryczana fot_Orchidea_Creative_Group.jpg
Autor: Orchidea Creative Group Pyszne i sycące patisony nadziewane kasza gryczaną i jarmużem
łatwy
45 min
4

Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną to pyszne i sycące danie. Do tego szalenie efektowne. Wypróbujcie ten przepis i oczarujcie swoich bliskich niepospolitym obiadem. 

Polecamy też:

Pełna witamin zupa cukiniowo-szpinakowa

Minestrone – jarzynowa po włosku z cukinią

Faszerowana cukinia zapieczona z serem - przepis wegetariański

Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym

Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta

Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii: sycący obiad na czas kryzysu

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

4 duże okrągłe cukinie lub patisony

2 szklanki jarmużu

½ szklanki kaszy gryczanej

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

8 suszonych pomidorów

3 łyżki sosu sojowego

pół szklanki wody

¼ szklanki startego parmezanu

1 łyżka oleju do smażenia

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min).

Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu.

Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min.

Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.

Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min).

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.