Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną: przepis na sycące danie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną to pyszne i sycące danie. Do tego szalenie efektowne. Wypróbujcie ten przepis i oczarujcie swoich bliskich niepospolitym obiadem.
Polecamy też:
Pełna witamin zupa cukiniowo-szpinakowa
Minestrone – jarzynowa po włosku z cukinią
Faszerowana cukinia zapieczona z serem - przepis wegetariański
Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym
Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta
Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii: sycący obiad na czas kryzysu
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 duże okrągłe cukinie lub patisony
- 2 szklanki jarmużu
- ½ szklanki kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki wody
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min).
- Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu.
- Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min.
- Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.
- Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min).
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.