Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną: przepis na sycące danie

Patisony faszerowane jarmuzem i kasza gryczana fot_Orchidea_Creative_Group.jpg
Autor: Orchidea Creative Group Pyszne i sycące patisony nadziewane kasza gryczaną i jarmużem
łatwy
45 min
4

Okrągłe cukinie lub patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną to pyszne i sycące danie. Do tego szalenie efektowne. Wypróbujcie ten przepis i oczarujcie swoich bliskich niepospolitym obiadem. 

Polecamy też:

Pełna witamin zupa cukiniowo-szpinakowa

Minestrone – jarzynowa po włosku z cukinią

Faszerowana cukinia zapieczona z serem - przepis wegetariański

Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym

Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta

Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii: sycący obiad na czas kryzysu

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min).
  • Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu.
  • Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min.
  • Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min.
  • Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min).
  • Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.