Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym

Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z cukinii nadziewane serem pieczone w sosie pomidorowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo. Można ją połączyć z nieomal wszystkim. Świetnie smakuje z mięsem. Jeszcze lepiej z serami. Zapraszam do wypróbowania przepisu na kapitalne roladki z cukinii nadziewane trzema rodzajami sera, pieczonymi w sosie pomidorowym.

Składniki

  • 4-6 młodych cukinii

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 2 jajka

  • 100 g sera mozzarella, startego

  • 50 g startego parmezanu

  • 50 g liści młodego szpinaku

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 ml przecieru pomidorowego

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • sól, cukier, pieprz

  • olej do przygotowania naczynia do zapiekania

  • liście bazylii do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Można do tego użyć noża rowkowego lub obieraczki do warzyw.

  • Twaróg rozdrobnić za pomocą widelca, dodać rozmącone jajka, parmezan, liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nie za dużo soli, bo parmezan jest już wystarczająco słony. 

  • Układać na zakładkę po 4-6 plasterków cukinii. Rozsmarować na nich porcję przygotowanego nadzienia twarogowego. Posypać tartą mozzarellą i zwinąć w zgrabną roladkę.

  • Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. 

  • W rondlu wymieszać przecier i krojone pomidory, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. 

  • Pomidorowym sosem oblać roladki.

  • Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 200°C.

Zapiekana cukinia - mniej pracy, więcej smaku

Latem warto sięgać częściej po tanią i niskokaloryczną cukinię. Dodanie jej do bardziej treściwych składników obniży nieco wartość energetyczną. Polecam kilka sprawdzonych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl 

Zapiekany ryż z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i serem

Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką

Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków

Gyros zapiekany z cukinią i papryką

Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z ryżem: pomysł na sycący obiad

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).