Pikantna zupa z mrożonego groszku i brokułów: przepis w stylu azjatyckim
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż? Przepisy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Jarmuż to bliski kuzyn kapusty - jest jednak jeszcze zdrowszy od niej. Dlatego warto go wprowadzić do codziennej diety
Jarmuż to warzywo, które jest bardzo popularne w Holandii i Portugalii. Jarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc wzbogacić o niego codzienną dietę. Zobacz, dlaczego warto jeść jarmuż, jakie ma właściwości i zalety.
- Jarmuż — co to za warzywo?
- Jak smakuje jarmuż?
- Jarmuż — kalorie
- Właściwości zdrowotne jarmużu
- Gdzie kupić jarmuż? Cena jarmużu
- Kupowanie i przechowywanie jarmużu
- Jak przygotować jarmuż, aby zachował swoje właściwości?
- Jarmuż - przepisy na pyszne dania
Jarmuż — co to za warzywo?
Jarmuż jest jedną z najstarszych form roślin kapustnych. W rejonie Morza Śródziemnego uprawiany jest od ponad 2000 lat. Jest członkiem rodziny roślin krzyżowych, znanej ze swojej zdolności do rozkwitu w chłodniejszych porach roku. Rośliny te mają tendencje do rozrastania się na wielu różnych kontynentach. Jarmuż najbardziej kojarzy się z dużymi, ciemnozielonymi, podłużnymi liśćmi. Mają one kędzierzawe brzegi i sztywny system blaszek o jasnozielonym kolorze. Jednak odmian jarmużu jest wiele. Możemy spotkać liście proste zamiast karbowanych i na przykład w kolorze fioletowym. Znajdziesz tu także kapustę zielonolistną z fioletowymi łodygami i żyłami.
W Polsce jarmuż nadal nie jest tak popularny, jak na to zasługuje. Zawiera wiele cennych składników, warto więc jeść go co najmniej raz w tygodniu. Tym bardziej że jarmuż jest warzywem smacznym.
Jak smakuje jarmuż?
Jarmuż przypomina nieco smaki kapusty, brokuła i szpinaku oraz łatwo go przyrządzić. Charakter jarmużu może czasem znaleźć odzwierciedlenie w jego smaku. Pod wpływem mrozu jarmuż może przybrać słodszy smak. Wynika to z zamiany niektórych skrobi z jarmużu na cukry. Jednak smak jarmużu może być zaskakująco zróżnicowany, od gorzkiego lub pieprzowego do delikatnego i lekko słodkiego.
Jarmuż — kalorie
Jarmuż jest niskokaloryczny- 100 g liści jarmużu dostarcza organizmowi ok. 50 kcal. Duża garść świeżego jarmużu to tylko 7 kcal. Niski indeks glikemiczny jarmużu (28) sprawia, że mogą go do swojej diety włączyć cukrzycy.
Jarmuż: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Jarmuż dostarcza organizmowi sporych ilości błonnika, witaminy A, B1, B2, C, E, K i składniki mineralne (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia. Zawiera kilkadziesiąt razy więcej witaminy A oraz 3 do 5 razy więcej wapnia i żelaza niż kapusta. Jarmuż zawiera również polifenole, które są zbawienne dla alergików. Niezwykle cenne są także zawarte w tym warzywie związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym.
Jarmuż:
ma więcej witaminy C niż pomarańcza,
ma więcej witaminy A niż jakiekolwiek zielone warzywa,
to znakomite źródło witaminy K,
jest jest doskonałym źródłem kwasu alfa-linolowego (ALA). To rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3. Jest on niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Zmniejsza też ryzyko cukrzycy typu 2 i wpływa na prawidłową pracę serca.
ma więcej wapnia niż mleko.
Gdzie kupić jarmuż? Cena jarmużu
Jarmuż można kupić praktycznie w każdym markecie, tyle że zazwyczaj nie jest sprzedawany tam w całości. Rozdrobnione liście jarmużu pakowane są próżniowo i tak sprzedawane. Opakowanie kosztuje około 6 zł. Warto wybierać jarmuż z upraw ekologicznych. Dlaczego? Warzywo to zachowuje niestety w znacznym stopniu pestycydy z czasu uprawy. Najlepszym rozwiązaniem jest wyhodowanie własnych roślin. Jarmuż można uprawiać nawet w domu czy na balkonie. Zwłaszcza że jarmuż jest rośliną niezwykle ozdobną i może pięknie wkomponować się w balkonowy dizajn.
Kupowanie i przechowywanie jarmużu
Jarmuż dostępny jest dostępny przez cały rok. Podczas zakupów wybieraj jarmuż o jędrnych, głęboko zabarwionych liściach i wilgotnych, twardych łodygach. Liście powinny wyglądać świeżo, być nieobrobione i wolne od oznak brązowienia, żółknięcia i małych dziur. Wybierz jarmuż z liśćmi o niewielkich rozmiarach, ponieważ są delikatniejsze i mają łagodniejszy smak. Jarmuż powinien być cały czas w chłodzie. Wysoka temperatura powoduje jego więdnięcie i negatywnie wpływa na smak.
Jarmuż można przechowywać po zakupie ok. 5 dni. Nieumyte liście najlepiej włożyć do woreczka strunowego bądź pojemnika do przechowywania żywności. Ważne jest, aby usunąć z pojemnika jak najwięcej powietrza. Tak przygotowane liście przechowujemy w lodówce. Jarmużu nie należy myć przed włożeniem do lodówki, gdyż wilgoć przyspiesza proces psucia warzywa. Im dłużej jarmuż będzie przechowywany, tym mocniejszej nabierze goryczki. Lepiej przygotować go i zjeść zaraz po zakupie.
Jak przygotować jarmuż, aby zachował swoje właściwości?
Jarmuż surowy ma najwięcej właściwości zdrowotnych. W tej postaci może być dodawany do sałatek i stanowić bazę do zielonych koktajli. Obróbka termiczna sprawia, że jarmuż traci dużą część ze swoich wspaniałych składników odżywczych. Aby straty te były jak najmniejsze najlepiej gotować go 3-4 min na parze. Można tęż równie krótko blanszować go w niewielkiej ilości wrzącej wody.
Jarmuż ma dużo fitoskładników. Zawarta w nim kwercetyna pomaga zwalczać stany zapalne i zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Sulforafan, to z kolei związek antykancerogenny.
Pamiętajmy, że wiele substancji odżywczych staje się bardziej skutecznych, gdy jemy je razem z innym pokarmem. Awokado, oliwa z oliwek, a nawet parmezan, mogą sprawić, że karotenoidy rozpuszczalne w tłuszczach będą bardziej dostępne dla organizmu. Z kolei sok z cytryny pomaga w lepszym przyswajaniu żelaza.
Jarmuż - przepisy na pyszne dania:
Jarmuż w cieście piwnym: przepis na przekąskę z jarmużu
Chipsy domowe z jarmużu - prosty przepis
Surówka z jarmużu z marchewką i jabłkiem