Pożywna zapiekanka z kabaczka: dla tych, co chcą schudnąć

Pożywna zapiekanka z kabaczka lub cukinii to danie idealne dla tych, co chcą schudnąć. Prostą zapiekankę z kabaczka przygotowuje się szybko, ale znika jeszcze szybciej. Potrzebujemy tylko trzech produktów, najbardziej przystępnych cenowo: kabaczka, chudego twarogu i jajek. Zapiekanka nie zawiera węglowodanów. Kabaczkowa zapiekanka jest nie tylko dla tych, którzy chcą schudnąć, ale także dla wszystkich, którzy lubią smaczny posiłek.
Jemy i chudniemy
Prosta zapiekanka z cukinii będzie idealną kolacją lub przekąską dla tych, którzy chcą schudnąć, licząc kalorie. Ostrzegamy, ta zapiekanka znika z talerzy w oka mgnieniu, więc zróbcie więcej.
Zapiekanka z kabaczka i twarogu jest niezwykle delikatna, pachnąca i soczysta. Każdy kawałek tego przysmaku rozpływa się w ustach. Wszystkie produkty są odpowiednio dobrane i idealnie łączą się ze sobą. Ostatecznie 1 porcja zapiekanki to tylko 440 kcal: 55 gramów białka, 18 gramów tłuszczu; 15 gramów węglowodanów.
Wybierz twaróg tak chudy, jak to możliwe. Na przykład typu klinek. Taki twaróg będzie zwarty, suchy i ziarnisty, dzięki czemu wchłonie część wilgoci z kabaczka, a zapiekanka będzie idealna.
Możesz sprawdzić inne przepisy na odchudzanie na naszej stronie internetowej Beszamel.pl i wybrać ten, który jest odpowiedni dla Ciebie.
Osobiście sprawdziłyśmy i polecamy:
Dietetyczne kotlety z ryżu i warzyw: przepis dla dbających o sylwetkę
Dietetyczna sałatka z jajek i buraków: jemy i chudniemy
Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli: dietetyczny przepis
Dietetyczny sernik w 10 minut: bez cukru i bez glutenu
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g kabaczka lub cukinii
- 200 g chudego twarogu
- 3 jaja
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki kopru posiekanego
- sól i czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Myjemy kabaczka (cukinię), odkrawamy ogonek i ścieramy warzywo na tarce o dużych otworach.
- Przekładamy startego kabaczka do miski, nico solimy, pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru płynu, aby ciasto nie było zbyt wilgotne, a zapiekanka zachowała swój kształt.
- Następnie do startych kabaczków dodajemy twaróg, surowe rozmącone jaja kurze i mieszamy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Pamiętajmy, że wcześniej posoliliśmy kabaczka, więc z solą postępujmy oszczędnie.
- Za pomocą widelca dokładnie mieszamy masę i przekładamy ją do formy żaroodpornej, posmarowanej olejem roślinnym.
- Wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika, podgrzanego do 200°C, pieczemy przez 30-40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę pozostawiamy na 10 minut na stole, a następnie kroimy na kawałki i podajemy.