Dietetyczne kotlety z ryżu i warzyw: przepis dla dbających o sylwetkę

2021-03-29
Dietetyczne kotlety z ryżu i warzyw: przepis dla dbających o sylwetkę
Autor: Shutterstock Warzywne kotlety bogate są w błonnik
łatwy
30 min
4

Dietetyczne kotlety z ryżu i warzyw to niezbędne węglowodany i bogactwo błonnika. Kotlety sycą na długo. To idealny przepis dla dbających o sylwetkę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 młode cukinie
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy, odcedzonej
  • 2 jajka
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka tartej bułki lub
  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku lub szczypiorku lub wszystkiego po trochu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce, przełożyć na sito, posolić, pozostawić na 15 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyć 5-7 minut lub do zeszklenia.
  • Marchew zetrzeć na tarce. Dodać do odciśniętej cukinii.
  • Do warzyw dodać kukurydzę, uduszoną cebulę z czosnkiem, ryż i tartą bułkę. Wymieszać.
  • Dodać do masy rozmącone jajka, sól i pieprz, oraz posiekaną zieleninę, ponownie wymieszać.
  • Z masy formować kotlety, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez 30 minut.