Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli: dietetyczny przepis

2021-03-29
Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli: dietetyczny przepis
Autor: Shutterstock Pożywna zapiekanka z mięsa mielonego, fasoli, kukurydzy i warzyw 
łatwy
30 min
4

Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli z dodatkiem warzyw to pożywne i pyszne danie. Ziarna fasoli są tu niezbędne. Zawierają węglowodany, które uwalniając się powoli sycą na długo i poprawiają perystaltykę jelit. Ponadto fasola zawiera wysokiej jakości białko roślinne o bardzo małej zawartości tłuszczu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g wołowego mięsa mielonego lub wołowo-wieprzowego
  • 2 papryki, pokrojone w małą kostkę, 
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • 1 łyżka oleju
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • chili, sól, pieprz do smaku
  • 100 g sera tartego do zapiekania, na przykład Goudy
  • 1 garść nachosów kukurydzianych do dekoracji
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  • Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zrumieni. W czasie smażenia często mieszaj, aby mięso nie zbryliło się. 
  • Dodaj pokrojoną paprykę i czosnek. Smaż do chwili, gdy papryka zmięknie.
  • Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, zamieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i krojone pomidory razem z sokiem pomidorowym. 
  • Dopraw chili, solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. 
  • Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i posyp tartym serem.
  • Piecz zapiekankę przez około 10 minut w temperaturze 200°C w trybie grzania góra-dół, aż ser się przypiecze.
  • Podawaj posypane pokruszonymi nachosami i posiekanym szczypiorem.