Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli: dietetyczny przepis

Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli: dietetyczny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zapiekanka z mięsa mielonego, fasoli, kukurydzy i warzyw 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli z dodatkiem warzyw to pożywne i pyszne danie. Ziarna fasoli są tu niezbędne. Zawierają węglowodany, które uwalniając się powoli sycą na długo i poprawiają perystaltykę jelit. Ponadto fasola zawiera wysokiej jakości białko roślinne o bardzo małej zawartości tłuszczu.

Składniki

  • 500 g wołowego mięsa mielonego lub wołowo-wieprzowego

  • 2 papryki, pokrojone w małą kostkę, 

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane

  • 1 łyżka oleju

  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej

  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • chili, sól, pieprz do smaku

  • 100 g sera tartego do zapiekania, na przykład Goudy

  • 1 garść nachosów kukurydzianych do dekoracji

  • 1 łyżka posiekanego szczypioru do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.

  • Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zrumieni. W czasie smażenia często mieszaj, aby mięso nie zbryliło się. 

  • Dodaj pokrojoną paprykę i czosnek. Smaż do chwili, gdy papryka zmięknie.

  • Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, zamieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i krojone pomidory razem z sokiem pomidorowym. 

  • Dopraw chili, solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. 

  • Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i posyp tartym serem.

  • Piecz zapiekankę przez około 10 minut w temperaturze 200°C w trybie grzania góra-dół, aż ser się przypiecze.

  • Podawaj posypane pokruszonymi nachosami i posiekanym szczypiorem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2