Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym: kapitalna zapiekanka obiadowa
2021-11-24
łatwy
45 min
4
Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym to łatwy sposób na wykorzystanie powszechnie dostępnych produktów. Ta kapitalna zapiekanka obiadowa będzie smakowała także twojej rodzinie.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 100 g masła śmietankowego
- 1 cebula
- 50 g twardego sera
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, dodać 50 g masła i rozgnieść na puree. Dodać ciepłe mleko i wymieszać na jednorodną masę.
- Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na 50 g masła.
- Dodać mielone mięso i smażyć, często mieszając, aż mięso się zrumieni. Posolić i odstawić do ostygnięcia. Gdy mięso lekko ostygnie, dodać 1 surowe jajko i dobrze wymieszać.
- Formę do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć warstwę mięsa, następnie przykryć puree ziemniaczanym i wyrównać powierzchnię.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut, następnie posypać tartym serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Więcej przepisów na zapiekanki z mielonym mięsem:
Ziemniaki duszone z mielonym mięsem
Fasolka szparagowa z mielonym mięsem
Kruchy placek z mielonym mięsem - tarta hamburgerowa