Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym: kapitalna zapiekanka obiadowa

Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym: kapitalna zapiekanka obiadowa
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka z mielonego mięsa i tłuczonych ziemniaków
łatwy
45 min
4

Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym to łatwy sposób na wykorzystanie powszechnie dostępnych produktów. Ta kapitalna zapiekanka obiadowa będzie smakowała także twojej rodzinie. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, dodać 50 g masła i rozgnieść na puree. Dodać ciepłe mleko i wymieszać na jednorodną masę.
  • Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na 50 g masła.
  • Dodać mielone mięso i smażyć, często mieszając, aż mięso się zrumieni. Posolić i odstawić do ostygnięcia. Gdy mięso lekko ostygnie, dodać 1 surowe jajko i dobrze wymieszać.
  • Formę do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć warstwę mięsa, następnie przykryć puree ziemniaczanym i wyrównać powierzchnię.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut, następnie posypać tartym serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Więcej przepisów na zapiekanki z mielonym mięsem:

Ziemniaki duszone z mielonym mięsem

Fasolka szparagowa z mielonym mięsem

Kruchy placek z mielonym mięsem - tarta hamburgerowa

Zobacz galerię z przepisami na inne zapiekanki ziemniaczane!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej