Lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette pod beszamelem
2021-03-29
średni
35 min
4
Lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette to doskonała propozycja dla wegetarian. Przygotowanie tego pysznego dania nie jest łatwe, jednak chrupka cukinia, rozpływający się w ustach bób i delikatny, kremowy sos beszamelowy wynagrodzą trud włożony w jego przyrządzenie. Podajemy dobry przepis na lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette
ZOBACZ WIDEO jak gotować bób!
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oliwy
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- 1/2 łyżki tymianku
- 2 małe, dojrzałe pomidory
- 9 płatów lasagne
- 150 g sera koziego La Buchette
- 3 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 50 g startego sera Gruyère lub tartego parmezanu
- SOS BESZAMELOWY
- 25 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 ml ciepłego mleka
- sól i pieprz
- 1 gałka muszkatołowa
- łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj bób. Następnie odcedź, obierz ze skórki i pozostaw do wystygnięcia.
- Cukinię pokrój na plastry (ok. 5 mm grubości) i smaż przez 5 min. na patelni.
- Do podsmażonej na oliwie cukinii dodaj bób i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Następnie odstaw z ognia i wymieszaj z posiekanym oregano i tymiankiem.
- Obrane ze skórki pomidory pozbaw nasion i soku, pokrój w drobną kostkę i dodaj do przygotowanego wcześniej farszu.
- Przygotuj sos beszamelowy: masło wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wsyp mąkę i mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, ciągle mieszając, wlewaj mleko z sokiem z cytryny. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj do czasu, aż sos będzie gęsty i puszysty.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
- Układaj warstwami kolejno płaty lasagne, sos, warzywa, pomidory.
- Wierzch lazani udekoruj pokruszonym serem La Buchette wymieszanym ze śmietanką. Całość posyp startym serem Gruyère
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min.