Krucha tarta z kurkami: pyszna i elegancka

Krucha tarta z kurkami: pyszna i elegancka
Autor: Shutterstock.com Krucha tarta z kurkami: pyszna i elegancka
łatwy
20 min
6

Dieta wegetariańska

Krucha tarta z kurkami jest bardzo smaczna. To eleganckie ciasto wytrawne można podać na ciepłą przystawkę lub jako danie główne. Świetnie smakuje również na zimno. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na kurki. Można także upiec tartę z mrożonymi kurkami. Po prostu pychota! 

SKŁADNIKI

  • 350 g kruchego ciasta
  • 1 łyżka masła
  • 250 g kurek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 150 g jogurtu
  • 6 jajek
  • sól i pieprz do smaku
  • forma do tarty o średnicy 24 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 24 cm. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w 180°C. 
  • Na patelni rozgrzać masło. Dodać oczyszczone i umyte kurki. Smażyć przez 4-6 minut. Dodać czosnek i tymianek. Smażyć jeszcze pół minuty. Przestudzić. 
  • Jogurt wymieszać z rozmąconymi jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Do jogurtu dodać przesmażone kurki. Wymieszać.
  • Jogurt z kurkami wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 30 minut. 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?

Zobacz: Porady, jak oczyścić kurki z piasku

Czy zrobiłaś lub zrobiłeś ten przepis?

Bardzo chciałbym wiedzieć, jak to się skończyło! Daj mi znać! Udostępniając zdjęcie na Facebooku lub Instagramie oznacz #beszamelpl Smacznego!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej