Krucha tarta z kurkami: pyszna i elegancka
2021-08-31
łatwy
20 min
6
Dieta wegetariańska
Krucha tarta z kurkami jest bardzo smaczna. To eleganckie ciasto wytrawne można podać na ciepłą przystawkę lub jako danie główne. Świetnie smakuje również na zimno. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na kurki. Można także upiec tartę z mrożonymi kurkami. Po prostu pychota!
SKŁADNIKI
- 350 g kruchego ciasta
- 1 łyżka masła
- 250 g kurek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- 150 g jogurtu
- 6 jajek
- sól i pieprz do smaku
- forma do tarty o średnicy 24 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 24 cm. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w 180°C.
- Na patelni rozgrzać masło. Dodać oczyszczone i umyte kurki. Smażyć przez 4-6 minut. Dodać czosnek i tymianek. Smażyć jeszcze pół minuty. Przestudzić.
- Jogurt wymieszać z rozmąconymi jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Do jogurtu dodać przesmażone kurki. Wymieszać.
- Jogurt z kurkami wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 30 minut.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Zobacz: Porady, jak oczyścić kurki z piasku
Czy zrobiłaś lub zrobiłeś ten przepis?
Bardzo chciałbym wiedzieć, jak to się skończyło! Daj mi znać! Udostępniając zdjęcie na Facebooku lub Instagramie oznacz #beszamelpl Smacznego!