Keto pizza. Przepis na włoski przysmak bez węglowodanów

keto pizza
Autor: Shutterstock Keto pizza bez mąki i drożdży to pomysł dietetyczny obiad.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Czy na keto można jeść pizzę? Oczyścicie, ze można, ale należy przyrządzić ją według założeń diety ketogenicznej. Keto pizza według tego sprawdzonego przepisu nie zawiera ani mąki, ani drożdży. Spód jest lekki, a wraz z tradycyjnymi dodatkami smakuje obłędnie. Zobaczcie, jak zrobić pyszną dietetyczną pizzę, którą bez wyrzutów sumienia można jeść podczas diety niskowęglowodanowej.

Z czego zrobić keto pizzę?

Aby przygotować pyszną i zawierającą minimum węglowodanów pizzę, potrzebne są proste składniki. Bez trudu można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Na liście składników nie ma mąki pszennej ani żadnej innej oraz drożdży. Spód do keto pizzy przyrządza się z kilku nieoczywistych składników. Aż trudno uwierzyć, że może z nich powstać tak smaczne ciasto zgodne z założeniami diety keto.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do przygotowania spodu. Druga zaś obejmuje dodatki, które układa się na spodzie.

  • składniki na spód – białka i żółtko, serek mascarpone, bazylia, oregano oraz sól
  • składniki do farszu – wędlina, starty ser mozzarella, sos pomidorowy, zielone lub czarne oliwki

Jak zrobić keto pizzę?

Pyszna keto pizza jest daniem łatwym i szybkim. Przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Pyszny keto obiad we włoskim stylu robi się w pół godziny. Pizzę idealną na obiad podczas diety ketogenicznej robi się w kilku bardzo prostych krokach.

  • 1. krok – przygotowanie spodu i podpieczenie go w piekarniku
  • 2. krok – ułożenie na podpieczonym spodzie dodatków do pizzy
  • 3. krok – upieczenie keto pizzy w piekarniku

Jak upiec keto pizzę?

Pyszną keto pizzę ze smakowitymi dodatkami bez problemu można zrobić w domu. Piecze się ją piekarniku i proces ten przebiega w dwóch etapach. Pierwszym krokiem jest podpieczenie spodu do pizzy. Piekarnik należy wcześniej nagrzać do 180 stopni C i piec spód przez 10 minut. Po tym czasie blachę wyjmuje się z pieca, wierzch skrapia się sosem pomidorowym i układa się dodatki jak wędlina, starta mozzarella i oliwki. Pizzę ponownie wstawia się do piekarnika i piecze jeszcze 10 minut.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 50 g serka mascarpone
  • 2 białka jak kurzych
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól

  • dodatki:
  • 20 g szynki lub salami
  • 4 łyżki startego sera mozzarella
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwek zielonych lub czarnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtko i wsypać bazylię oraz oregano. Zmiksować do połączenia.
  • Dodać serka mascarpone i miksować, aż składniki połączą się w lejącą masę.
  • Masę przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut.
  • Blachę wyjąć. Wierzch spodu posmarować sosem pomidorowym i posypać połową startej mozzarelli. Ułożyć plasterki wędliny i oliwki.
  • Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 10 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
  • Podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Anna Szulc-Górska
więcej