Chlebek idealny do dzielenia się. Pomidorowy chlebek do rwania to idealny pomysł na święta

Chlebek idealny do dzielenia się. Pomidorowy chlebek do rwania to idealny pomysł na święta
Autor: Shutterstock.com Chlebek idealny do dzielenia się. Pomidorowy chlebek do rwania to idealny pomysł na święta
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Idealny na imprezę, święta i na wiele innych okazji. Pomidorowy chlebek do rwania to idealny sposób na dzielenie się z bliskimi. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zaskakuje swoim wspaniałym aromatem.

Przepyszny pomidorowy chlebek do rwania jest świetnym sposobem na dzielenie się ze znajomymi. Jest prost w przygotowaniu a smakuje naprawdę wyśmienicie. Wystarczy kilka łatwodostępnych składników, by móc rozkoszować się przepysznym domowym wypiekiem, który wręcz rozpływa się w ustach.

Pomidorowy chlebek do rwania. Pyszny sposób na dzielenie się

Aby go przygotować, zaczynamy od zrobienia ziołowo-pomidorowego masła. Pomidory suszone, czosnek i bazylię blendujemy. Dodajemy masło, sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy.

Następnie zabieramy się za ciasto na nasz chlebek. Mieszamy mąkę z wodą, drożdżami, cukrem, solą i olejem. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie szykujemy tortownicę.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i rozmasowujemy na nim masełko. Kroimy w kwadraty i układamy je na sobie. Układamy w keksówce i zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy około 25 minut i gotowe. Nasz pomidorowy chlebek jest gotowy do dzielenia się, choć lepiej poczekać aż ostygnie, by się nie poparzyć.

SKŁADNIKI

  • Garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 50 g oleju po pomidorach suszonych
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta pieprzy
  • 3 łyżeczki soli
  • 600 g mąki pszennej
  • 330 g wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera wkładamy pomidory suszone, czosnek i bazylię.
  • Całość rozdrabniamy.
  • Dodajemy masło, koncentrat, łyżeczkę soli i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • Do miksera dodajemy mąkę, wodę, drożdże, cukier, sól i olej.
  • Wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Keksówkę natłuszczamy.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy wcześniej przygotowaną pastą pomidorową.
  • Kroimy na kwadraty.
  • Kwadraty układamy na sobie i wkładamy do keksówki.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Pieczemy około 25 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej