Chlebek idealny do dzielenia się. Pomidorowy chlebek do rwania to idealny pomysł na święta

Dieta wegetariańska
Idealny na imprezę, święta i na wiele innych okazji. Pomidorowy chlebek do rwania to idealny sposób na dzielenie się z bliskimi. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zaskakuje swoim wspaniałym aromatem.
Przepyszny pomidorowy chlebek do rwania jest świetnym sposobem na dzielenie się ze znajomymi. Jest prost w przygotowaniu a smakuje naprawdę wyśmienicie. Wystarczy kilka łatwodostępnych składników, by móc rozkoszować się przepysznym domowym wypiekiem, który wręcz rozpływa się w ustach.
Pomidorowy chlebek do rwania. Pyszny sposób na dzielenie się
Aby go przygotować, zaczynamy od zrobienia ziołowo-pomidorowego masła. Pomidory suszone, czosnek i bazylię blendujemy. Dodajemy masło, sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy.
Następnie zabieramy się za ciasto na nasz chlebek. Mieszamy mąkę z wodą, drożdżami, cukrem, solą i olejem. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie szykujemy tortownicę.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i rozmasowujemy na nim masełko. Kroimy w kwadraty i układamy je na sobie. Układamy w keksówce i zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy około 25 minut i gotowe. Nasz pomidorowy chlebek jest gotowy do dzielenia się, choć lepiej poczekać aż ostygnie, by się nie poparzyć.
SKŁADNIKI
- Garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 80 g suszonych pomidorów
- 50 g oleju po pomidorach suszonych
- 80 g masła
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szczypta pieprzy
- 3 łyżeczki soli
- 600 g mąki pszennej
- 330 g wody
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera wkładamy pomidory suszone, czosnek i bazylię.
- Całość rozdrabniamy.
- Dodajemy masło, koncentrat, łyżeczkę soli i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
- Do miksera dodajemy mąkę, wodę, drożdże, cukier, sól i olej.
- Wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Keksówkę natłuszczamy.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy wcześniej przygotowaną pastą pomidorową.
- Kroimy na kwadraty.
- Kwadraty układamy na sobie i wkładamy do keksówki.
- Zostawiamy do wyrośnięcia i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Pieczemy około 25 minut.