Chlebek idealny do dzielenia się. Pomidorowy chlebek do rwania to idealny pomysł na święta

2025-04-09 9:45

Idealny na imprezę, święta i na wiele innych okazji. Pomidorowy chlebek do rwania to idealny sposób na dzielenie się z bliskimi. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zaskakuje swoim wspaniałym aromatem.

Chlebek idealny do dzielenia się. Pomidorowy chlebek do rwania to idealny pomysł na święta

i

Autor: Shutterstock.com Chlebek idealny do dzielenia się. Pomidorowy chlebek do rwania to idealny pomysł na święta
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Przepyszny pomidorowy chlebek do rwania jest świetnym sposobem na dzielenie się ze znajomymi. Jest prost w przygotowaniu a smakuje naprawdę wyśmienicie. Wystarczy kilka łatwodostępnych składników, by móc rozkoszować się przepysznym domowym wypiekiem, który wręcz rozpływa się w ustach.

Pomidorowy chlebek do rwania. Pyszny sposób na dzielenie się

Aby go przygotować, zaczynamy od zrobienia ziołowo-pomidorowego masła. Pomidory suszone, czosnek i bazylię blendujemy. Dodajemy masło, sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy.

Następnie zabieramy się za ciasto na nasz chlebek. Mieszamy mąkę z wodą, drożdżami, cukrem, solą i olejem. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie szykujemy tortownicę.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i rozmasowujemy na nim masełko. Kroimy w kwadraty i układamy je na sobie. Układamy w keksówce i zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy około 25 minut i gotowe. Nasz pomidorowy chlebek jest gotowy do dzielenia się, choć lepiej poczekać aż ostygnie, by się nie poparzyć.

SKŁADNIKI

  • Garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 50 g oleju po pomidorach suszonych
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta pieprzy
  • 3 łyżeczki soli
  • 600 g mąki pszennej
  • 330 g wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera wkładamy pomidory suszone, czosnek i bazylię.
  • Całość rozdrabniamy.
  • Dodajemy masło, koncentrat, łyżeczkę soli i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • Do miksera dodajemy mąkę, wodę, drożdże, cukier, sól i olej.
  • Wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Keksówkę natłuszczamy.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy wcześniej przygotowaną pastą pomidorową.
  • Kroimy na kwadraty.
  • Kwadraty układamy na sobie i wkładamy do keksówki.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Pieczemy około 25 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...