Rwany chlebek z ziołami
2021-03-29
średni
45 min
4
Rwany chlebek z ziołami wygląda efektownie i smakuje wybornie. Warto upiec taki chlebek na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy odświętną okazję. Rwanie wspólnego chleba zbliża ludzi i rozjaśnia dusze.
Obejrzyj WIDEO i dowiedz się, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego świeżość
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant
- 25 ml oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru
- Na masło ziołowe do rwanego chlebka:
- 50 g masła
- 1/3 pęczka bazylii (można też użyć pół na pół bazylii i pietruszki)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej cebuli
- duża szczypta soli
- oraz
- żółty ser starty na drobnej tarce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wrzucamy suche składniki chlebka i mieszamy.
- Dodajemy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto około 1 minuty. Odstawiamy na bok.
- Masło miksujemy z ziołami i solą.
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy masłem ziołowym. Zwijamy w roladę.
- Następnie ciasto tniemy na kawałki i formułujemy z nich kulki, które układamy w foremce z kominkiem wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-30 minut, żeby trochę urosło.
- Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (termoobieg).
- W otwór po kominku można włożyć miseczkę z ulubionym dipem.