Rwany chlebek z ziołami

2021-03-29
Rwany chlebek z serem i ziołami
Autor: Shutterstock Rwany chlebek z serem i ziołami uświetni każde przyjęcie. 
średni
45 min
4

Rwany chlebek z ziołami wygląda efektownie i smakuje wybornie. Warto upiec taki chlebek na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy odświętną okazję. Rwanie wspólnego chleba zbliża ludzi i rozjaśnia dusze. 

Obejrzyj WIDEO i dowiedz się, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego świeżość

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru
  •  
  • Na masło ziołowe do rwanego chlebka:
  • 50 g masła
  • 1/3 pęczka bazylii (można też użyć pół na pół bazylii i pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • duża szczypta soli
  •  
  • oraz 
  • żółty ser starty na drobnej tarce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wrzucamy suche składniki chlebka i mieszamy.
  • Dodajemy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto około 1 minuty. Odstawiamy na bok.
  • Masło miksujemy z ziołami i solą.
  • Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy masłem ziołowym. Zwijamy w roladę.
  • Następnie ciasto tniemy na kawałki i formułujemy z nich kulki, które układamy w foremce z kominkiem wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-30 minut, żeby trochę urosło.
  • Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (termoobieg).
  • W otwór po kominku można włożyć miseczkę z ulubionym dipem.