Babka nadziewana szpinakiem, białym serem i jajkiem - przepis nie tylko na Wielkanoc
2021-04-01
średni
80 min
4
Babka nadziewana szpinakiem, białym serem i jajkiem z pewnością ciekawie urozmaici nasze menu. Kombinacja roślinnych składników - błonnika i witamin, a także lekkie białka z sera i jaj to odżywcza dawka zdrowia. Na dodatek bardzo tania i łatwa do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 18 łyżek oliwy
- 18 łyżek wody
- sól
- masło do formy
- 1 kg g szpinaku
- 400 g sera białego (najlepiej tłustego)
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g sera feta
- 1 jajko
- 5-6 łyżek parmezanu
- gałka muszkatołowa
- 6 jajek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka gotujemy na twardo. Z mąki wymieszanej z solą i oliwy z wodą zagniatamy ciasto i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Czosnek wrzucamy na rozgrzane masło, chwile smażymy, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
- Dodajemy umyty szpinak i smażymy chwilę do momentu, aż szpinak zmniejszy swoja objętość. Dodajemy ser biały i fetę.
- Mieszamy i dodajemy białko (żółtko odkładamy do miseczki), parmezan i przyprawy.
- Formę do babki smarujemy masłem, wylepiamy rozwałkowanym ciastem (również brzegi komina) i wkładamy połowę masy szpinakowej.
- Na masie układamy całe obrane jajka i wypełniamy resztą szpinaku. Dociskamy farsz, tak by dokładnie wypełnił formę babki.
- Spód przykrywamy ciastem, zlepiając dokładnie brzegi, tak by farsz nie wypłynął. Całość smarujemy żółtkiem.
- Nagrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy około 45 minut.