Babka nadziewana szpinakiem, białym serem i jajkiem - przepis nie tylko na Wielkanoc

2021-04-01
Wytrawna babka wielkanocna
Autor: Shutterstock Babka wielkanocna w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, białym serem i jajkami.
średni
80 min
4

Babka nadziewana szpinakiem, białym serem i jajkiem z pewnością ciekawie urozmaici nasze menu. Kombinacja roślinnych składników - błonnika i witamin, a także lekkie białka z sera i jaj to odżywcza dawka zdrowia. Na dodatek bardzo tania i łatwa do przygotowania.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka gotujemy na twardo. Z mąki wymieszanej z solą i oliwy z wodą zagniatamy ciasto i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  • W tym czasie przygotowujemy farsz. Czosnek wrzucamy na rozgrzane masło, chwile smażymy, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
  • Dodajemy umyty szpinak i smażymy chwilę do momentu, aż szpinak zmniejszy swoja objętość. Dodajemy ser biały i fetę.
  • Mieszamy i dodajemy białko (żółtko odkładamy do miseczki), parmezan i przyprawy.
  • Formę do babki smarujemy masłem, wylepiamy rozwałkowanym ciastem (również brzegi komina) i wkładamy połowę masy szpinakowej.
  • Na masie układamy całe obrane jajka i wypełniamy resztą szpinaku. Dociskamy farsz, tak by dokładnie wypełnił formę babki.
  • Spód przykrywamy ciastem, zlepiając dokładnie brzegi, tak by farsz nie wypłynął. Całość smarujemy żółtkiem.
  • Nagrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy około 45 minut.