Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie

Marta Balko
Pierogi z botwinką
Autor: Shutterstock Pierogi z młodymi buraczkami, czyli botwinką? Czemu nie!
łatwy
60 min
4

Botwinka pojawia się na straganach już na początku wiosny. Co można z niej zrobić oprócz pysznej zupy? Pierogi z botwinką to super pomysł na wiosenne lekkie danie. Wykorzystaj botwinkę w oryginalny sposób.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  •  
  • Farsz:
  • 1 pęczek botwinki
  • 15 dag fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Botwinkę umyć, drobno pokroić łodyżki i liście. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić botwinkę.
  • Smażyć ok. 10 minut, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawić pieprzem.
  • Dodać pokrojoną w kostkę fetę i posiekany szczypiorek, całość wymieszać.
  • Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je blacie podsypanym mąką i wykrawać szklanką kółka.
  • Rozciągnąć je lekko na dłoni i nakładać do każdego farsz, zlepić brzegi.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować ok. 4 minut.
  • Podawać z kwaśną śmietaną lub skwarkami z boczku.
Beszamel: Botwina

Marta Balko