Zdrowe mleko sezamowe. Sprzyja odchudzaniu i pysznie smakuje
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Mleko sezamowe szturmem podbija internet. Coraz więcej osób robi je w domu i na własnej skórze przekonuje się o jego prozdrowotnym działaniu. Jest bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Na bazie mleka sezamowego można zrobić pyszny koktajl o smaku chałwy, który pomoże zgubić boczki. Sprawdzi się jako dodatek do kawy czy owsianki. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na pysze i zdrowe mleko sezamowe.
Jakie właściwości ma mleko sezamowe?
Chociaż mleko z ziaren jasnego sezamu jest dość kaloryczne, zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. To dobre źródło wapnia, magnezu, żelaza, cynku i selenu oraz witaminy PP. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny, nerwowy i oddechowy. Mleko sezamowe jest bogate w błonnik, który zapewnia uczycie sytości. Dzięki temu na jego bazie można robić pyszne koktajle odchudzające. Jest również doskonałym zastrzykiem dla urody. Poprawia kondycję skóry i zapobiega wypadaniu włosów.
Jak zrobić mleko sezamowe?
Przepis na mleko sezamowe jest bardzo łatwy. Potrzebne są tylko dwa składniki, czyli łuskane ziarna białego sezamu i woda. Przyda się także szklany słoik, mocny blender oraz drobne sitko.
Przepis na domowe mleko z sezamu to tylko dwa kroki. Nawet osoby, które nigdy nie robiły mleka roślinnego w domu, z tym przepisem poradzą sobie na piątkę z plusem.
Jak więc zrobić mleko sezamowe?
- 1. krok – namoczenie ziaren sezamu i odstawianie ich na 12 godzin
- 2. krok – odcedzenie sezamu i zmiksowanie go z ciepłą wodą
- 3. krok – przecedzenie mleka przez drobne sitko
Jak pić mleko sezamowe?
Mleko z ziaren sezamu, które bez problemu można zrobić samodzielnie w domu, jest pyszne i zdrowe. To napój roślinny, więc bez obaw mogą je pić weganie. Nie zawiera laktozy i jest bezglutenowe, dlatego sprawdzi się w diecie alergików i osób zmagających się z celiakią.
Mleko sezamowe jest uniwersalne i można pić je tak samo jak inne napoje roślinne czy mleko krowie. Sprawdzi się jako baza do odchudzających koktajli i smoothie. Pysznie smakuje z owsianką czy jaglanką. To zdrowy dodatek do kawy.
SKŁADNIKI
- 500 ml ciepłej wody
- 250 g łuskanych ziaren białego sezamu + 500 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna sezamu przesypać do szklanego słoika i wlać wodę. Zakręcić i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Sezam odcedzić na drobnym sitku i opłukać.
- Przełożyć do blendera kielichowego i wlać ciepłą wodę. Dokładnie zmiksować.
- Mleko przecedzić przez drobne sitko wyłożone gazą, mocno odciskając.
- Przelać do dzbanka i podawać od razu. Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2, 3 dni.