Z tymi przyprawami mleko będzie smakować wybornie. Gotowe w 5 minut

mleko piernikowe
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W zimowe i jesiennie dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewające ciepłe napoje. Gorąca czekolada czy kakao to podstawa. W tym sezonie warto jednak spróbować czegoś nowego i pysznego. Mleko piernikowe zachwyci aromatem, smakiem i łatwością przygotowania. Zobaczcie, jak zrobić obłędne mleko piernikowe.

Z czego zrobić mleko piernikowe?

Do przyrządzenia domowego mleka piernikowego potrzebnych jest tylko kilka prostych i niedrogich produktów. Są w sklepach bez względu na pogodę. Często wykorzystuje się je do ciast i deserów. Co więc jest potrzebne, aby zrobić mleko piernikowe w domu?

Na liście składników znalazły się:

Jak zrobić mleko piernikowe?

Przepis na domowe mleko w piernikowym smaku jest bardzo łatwy. Ten prosty napój przyrządza się z kilku składników i jest gotowy w 5 minut. Wystarczy wymieszać mleko z korzennymi przyprawami i zagotować. Napój można zrobić również na bazie mleka roślinnego. Następnie dodaje się miód lub syrop klonowy, które przyjemnie osłodzą napój. Po przecedzeniu przez drobne sitko mleko piernikowe przelewa się do szklanek lub kubków, dekoruje i serwuje.

Jak podawać mleko piernikowe?

Pyszne i aromatyczne mleko piernikowe to doskonały ciepły napój, który rozgrzeje i poprawi humor w zimne wieczory. Dzięki temu, że przepis jest tak bardzo łatwy i szybki, można je pić, kiedy tylko przyjdzie ochota na ciepły i zdrowy napój.

Mleko piernikowe pysznie smakuje jako dodatek do domowego ciasta czy maślanych ciasteczek. Wierzch można posypać kakao, udekorować bitą śmietaną lub dodać pianki marshmallow. Dzbanek mleka piernikowego można przygotować z okazji świąt Bożego Narodzenia. Zachwyci małych i dużych.

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko przelać do rondelka. Wsypać cynamon, kardamon, imbir i gałkę muszkatołową. Zagotować.
  • Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Dodać miód lub syrop klonowy i dokładnie wymieszać.
  • Mleko przecedzić przez drobne sitko i przelać do szklanek.
  • Udekorować kakao, bitą śmietaną lub piankami marshmallow.
  • Podawać od razu jeszcze ciepłe.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
więcej