Shot witaminowy. Wyleczy każde jesienne przeziębienie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Shot witaminowy to zastrzyk witamin i składników odżywczych, które wzmocnią organizm i pomogą w wyleczeniu jesiennych infekcji. Robi się go szybko z kilku łatwo dostępnych składników. Przekonajcie się sami i poznajcie moc domowego shotu witaminowego.
Czy shoty witaminowe są zdrowe?
Shot witaminowy to dawka cennych dla zdrowia substancji odżywczych. W tym sprawdzonym przepisie shot przyrządza się ze składników, które zawierają wiele witamin i minerałów. Wykazują działanie lecznicze i wspomagają układ odpornościowy. Co więc jest potrzebne, aby przygotować shot witaminowy w domu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- świeży imbir – wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne
- cytryny – bogate w witaminę C, pomocne w przeziębieniach i infekcjach
- pomarańcza – źródło witamin, wspomaga pracę układu odpornościowego
- miód – naturalny lek w chorobach układu oddechowego
- przyprawy – kurkuma i pieprz cayenne znane są ze swojego prozdrowotnego działania i podkręcają smak shota
Jak zrobić shot witaminowy?
Pyszny i pełen zdrowia shot witaminowy jest prosty i szybki do samodzielnego wykonania. Do blendera przekłada się pokrojony na mniejsze kawałki imbir, cząstki pomarańczy, miód i przyprawy. Wlewa się świeżo wyciśnięty sok z cytryn i całość miksuje na gładko. Następnie zmiksowane składniki przekłada się na drobie sitko i umieszcza nad miską. Należy je przetrzeć, a odciśnięty sok przelać do kieliszków. Gotowe!
Resztek, które zostaną po odciśnięciu soku, nie trzeba wyrzucać. Można wykorzystać je jako składnik dań kuchni azjatyckiej. Sprawdzą się jako dodatek do owsianki. Nadadzą się do usmażenia zdrowych domowych placków lub przyrządzenia pysznej i aromatycznej zupy.
Kiedy pić shoty witaminowe?
Porcja witaminowego shota o pojemności 50 ml to zastrzyk zdrowia. Shoty pełne witamin i prozdrowotnych składników odżywczych warto pić w okresie jesienno- zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na choroby i infekcje. Dostarczą niezbędnych substancji, które wspomogą pracę układu odpornościowego. Zaleca się je także podczas przeziębienia. Dzięki shotom witaminowym organizm szybciej poradzi sobie z wirusami i bakteriami. Warto jednak skonsultować się z lekarzem, aby składniki shota nie wchodziły w interakcje z lekami.
SKŁADNIKI
- 250 g świeżego imbiru
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Imbir dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera.
- Dodać obraną i podzieloną na cząstki pomarańczę. Wlać miód i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Wsypać kurkumę i pieprz cayenne. Zmiksować.
- Przelać na drobne sitko umieszczone nad miską i przetrzeć za pomocą łyżki.
- Napój przelać do kieliszków i wypić od razu.