Małą czarną zamień na pyszne i energetyczne smoothie. To najlepszy przepis na udany poranek
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak dobrze rozpocząć dzień? Wiele osób stawia na filiżankę aromatycznej małej czarnej, ale warto zamienić ją na pyszne smoothie kawowe. Przygotowany według tego przepisu koktajl z kawą jest pyszny i działa tak samo jak espresso. Dodaje energii i syci, więc może zastąpić śniadanie. Oto prosty i szybki przepis na energetyczne smoothie kawowe.
Czy napoje kawowe są zdrowe?
Kawa jest najczęściej spożywanym na świecie ciepłym napojem. Rocznie ludzie wypijają aż 40 miliardów filiżanek małej czarnej. Badania naukowe potwierdzają, że napoje kawowe pite w umiarkowanych ilościach nie są szkodliwe dla zdrowia. Wręcz przeciwnie. Kawa jest ceniona nie tylko ze względu na smak i aromat, ale i korzystny wpływ na zdrowie. Działa pobudzająco i poprawia koncentrację. Jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, depresję i niweluje skutki stresu. Kawa sprawdzi się podczas diety odchudzającej, ponieważ usprawnia metabolizm i pomaga szybciej spalić tłuszcz. Lekarze i dietetycy zalecają trzy filiżanki kawy dziennie. Świetnym rozwiązaniem jest więc domowe smoothie kawowe, na które przepis znajdziecie poniżej.
Z czego zrobić smoothie kawowe?
Pełny smaku koktajl kawowy składa się z kilku produktów. Przygotowuje się go na bazie kawy rozpuszczalnej, ale sprawdzi się też klasyczne espresso. Koktajl można zrobić z dodatkiem mleka krowiego lub napoju roślinnego. W tej drugiej wersji na pewno przypadnie do gustu weganom. Na liście składników nie ma cukru i jego zamienników. Koktajl można dosłodzić miodem lub syropem klonowym, który doda przyjemnego smaku.
Aby przygotować w domu smoothie kawowe, potrzebne są takie składniki jak:
- kawa rozpuszczalna i woda
- gorzka czekolada
- mleko krowie lub napój roślinny
- orzechy – laskowe, włoskie lub nerkowce
- płatki owsiane
- cynamon
Jak zrobić koktajl kawowy?
Pyszną alternatywą dla tradycyjnego porannego espresso jest smoothie z dodatkiem kawy i gorzkiej czekolady. Przepis na ten pełen zdrowia napój nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie wymaga długiego czasu. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok. Dodatkową zaletą kawowego smoothie jest jego sycące działanie. Jedna szklanka może zastąpić śniadanie.
Jak więc przygotować wyborne domowe smoothie kawowe? Przepis jest nie tylko bardzo łatwy, ale i błyskawiczny.
- 1. krok – zaparzenie kawy
- 2. krok – zmiksowanie kawy z mlekiem, orzechami, płatkami owsianymi i czekoladą
- 3. krok – przelanie smoothie kawowego do szklanek
SKŁADNIKI
- 400 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub nerkowca
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki gorącej wody
- 4 kostki posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawę wsypać do szklanki i wlać gorącą wodę. Wymieszać.
- Do blendera przełożyć orzechy, płatki owsiane i czekoladę. Wlać kawę i mleko.
- Zmiksować na gładki koktajl.
- Smoothie przelać do wysokich szklanek. Wierzch posypać cynamonem.
- Podawać od razu.