Lekka nalewka z czarnej porzeczki: jak zrobić? Sprawdzony przepis

2019-07-16
jak-zrobic-nalewke-z-czarnej-porzeczki-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Nalewka z czarnej porzeczki to zdrowie i wspaniały aromat
łatwy
60 min
4

Czarne porzeczki to moc antyoksydantów i witamin – przede wszystkim witaminy C. Te drobne czarne kuleczki mają jej tyle, że biją na głowę owoce cytrusowe. Nalewką z czarnej porzeczki delektuj się więc dla zdrowia i dla urody.

Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Polecamy także:

Klasyczny kir - wino + porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową

Listówka - nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych

Domowe wino z czarnych porzeczek

Składniki

4–5 szklanek czarnej porzeczki

2 szklanki spirytusu

2 szklanki wódki

1 szklankę cukru

2 łyżki miodu

1 laskę wanilii

 

Przygotuj również:

szklany słój lub gąsiorek

bibułę do filtrowania

butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Owoce dokładnie opłucz, a następnie usuń gałązki, włóż do słoja i zalej spirytusem oraz wódką.

Odstaw na miesiąc, mieszając zawartość słoika co 2–3 dni, następnie oddziel owoce od alkoholu.

Płyn przelej do innego naczynia, a porzeczki zasyp cukrem i dodaj miód.

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na tydzień, mieszając co 2 dni.

Po tygodniu owoce ponownie zalej alkoholem, dodaj wanilię i ewentualnie więcej miodu.

Całość ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejnych 7 dni.

Po tym czasie przefiltruj i przelej gotową nalewkę do butelek.