Latte z burakiem to nowy hit z Instagrama. Zachwyca smakiem i wyglądem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pyszne, zdrowe i w obłędnym kolorze latte robi właśnie oszałamiającą karierę na Instagramie. Coraz więcej osób udostępnia zdjęcia różowego wegańskiego napoju, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale i dodaje energii. Latte z burakiem, bo o nim mowa, to prawdziwy hit i moc zdrowia.
Jak zrobić latte z burakiem?
Przygotowanie wegańskiego latte zaczyna się od upieczenia buraka. Następnie wodę kokosową miksuje się z migdałami i odlewa pół szklanki. Później powstanie z niej pyszna mleczna pianka. Do napoju kokosowo-migdałowego dodaje się buraka, miód i cynamon. Dokładnie zmiksowaną miksturę należy przecedzić przez drobne sitko, nalać do kubka, filiżanki lub szklanki i nałożyć piankę. Gotowe!
Przepis na latte z burakiem
- Przepis na ten oryginalny napój z burakiem w roli głównej jest łatwy.
- Latte robi się szybko. Buraka można upiec wcześniej.
- Na liście składników znajduje się kilka łatwo dostępnych składników.
- Według tego przepisu samodzielnie przygotowuje się napój kokosowy-migdałowy. Można też użyć domowego mleka migdałowego wymieszanego z kokosowym.
- Buraczane latte doprawia się cynamonem, ale równie dobre będzie z kardamonem lub szczyptą przyprawy do piernika.
- Słodycz nadaje syrop klonowy, który zastąpi miód, syrop daktylowy lub z agawy. Sprawdzi się też ksylitol lub cukier kokosowy.
Kiedy pić latte z burakiem?
Ten pyszny napój przyrządzony na bazie buraka to zastrzyk energii, który pobudzi niczym podwójne espresso. Świetnie sprawdzi się o poranku zamiast zwykłej kawy z mlekiem. Dodatkowo poprawi krążenie i metabolizm. Dostarczy witamin A, z grupy B i C oraz składników mineralnych jak magnez, wapń, żelazo, cynk i potas. Tak naprawdę latte z burakiem można pić, kiedy tylko poczujemy spadek energii. To pyszny i zdrowy domowy energetyk.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki wody kokosowej
- 2 buraki
- 4 łyżki migdałów
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i obrane buraki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Wodę kokosową zmiksować z migdałami. Odlać 1 szklankę i odstawić.
- Dodać upieczone buraki, syrop klonowy i cynamon. Miksować, aż powstanie gładki napój. Przecedzić przez drobne sitko.
- 1 szklankę napoju migdałowo-kokosowego spienić.
- Do kubka lub szklanki wlać buraczany napój. Na wierzch nałożyć spieniony napój migdałowo-kokosowy i podawać.