Kompoty

Gdy świeże owoce królują na straganach, warto zatrzymać ich zniewalający smak na dłużej. W przeciwieństwie do takich przetworów, jak dżemy czy konfitury, kompoty są bardzo łatwe w przygotowaniu. Można je wypić od razu, a najlepiej zamknąć w słoikach i zapełnić nimi domową spiżarnię. Doceniamy je zwłaszcza zimą!

Kompoty

Kompoty wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Truskawkowy kompot z rabarbarem: przepis [QUIZ]

Truskawkowy kompot z rabarbarem: przepis [QUIZ]

Tradycyjny  kompot truskawkowy z rabarbarem to klasyka polskiej kuchni - jego przygotowanie jest niezwykle proste. Potrzebne są nam ładne i świeże truskawki. Truskawki dobrze komponują się w połączeniach z kwaśnymi dodatkami, takimi jak rabarbar. Kwaśny rabarbar wydobywa słodycz truskawek. Domowy kompot truskawkowo-rabarbarowy to orzeźwiający i zdrowy napój, idealny na upalne dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kompot z rabarbarem i goździkami - pyszny napój na ciepłe dni

Kompot z rabarbarem i goździkami - pyszny napój na ciepłe dni

Kompot z rabarbaru to dla wielu z nas smak wakacji. Wystarczy świeży lub mrożony rabarbar i pół godziny wolnego czasu na przygotowanie kompotu, a przez chwilę poczujesz się, jakbyś przeniósł się do czasów dzieciństwa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Kompot z suszu: przepis na tradycyjny wigilijny napój [WIDEO]

Kompot z suszu: przepis na tradycyjny wigilijny napój [WIDEO]

Kompot wigilijny ma swoich zwolenników i przeciwników. Charakterystyczny smak i zapach dla jednych jest walorem, dla drugich - wadą. Dzieci na ogół go nie cierpią, starszych zaś zachwyca, bo przypomina im dzieciństwo. Jest przepis, który pogodzi jednych i drugich, a gości - zachwyci. Sprawdźcie, jak zrobić kompot wigilijny, który smakuje wszystkim.  Kompotowi wigilijnemu należy poświęcić czas. Powinien się gotować kilka godzin - wtedy będzie esencjonalny. Warto też wzbogacić nieco jego recepturę, by jego smak był wyjątkowy, niepowtarzalny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 300 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kompot z suszonych owoców - jak zrobić kompot z suszu? [WIDEO]

Kompot z suszonych owoców - jak zrobić kompot z suszu? [WIDEO]

Kompot z suszu owocowego w większości polskich domów to nieodzowny składnik wigilijnego menu. Poza wybornym smakiem ma także właściwości korzystne dla naszego przewodu pokarmowego. Związki zawarte w suszonych śliwkach i jabłkach oraz rozpuszczalny w wodzie błonnik ułatwiają trawienie różnorodnych pokarmów świątecznego stołu. Warto przygotować kompot z suszu nie tylko ze względów tradycyjnych, ale także zdrowotnych. Choć przypomnieć należy, że kompot z suszonych śliwek i jabłek pito już zapewne na dworze Mieszka I. Sprawdź, ja zrobić wigilijny kompot z suszonych owoców i uracz  nim swoją rodzinę. Poczuj się jak, król lub królowa nie tylko serc, ale także żołądków swoich najbliższych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepis na kompot z suszu według Magdy Gessler [WIDEO]

Przepis na kompot z suszu według Magdy Gessler [WIDEO]

Wypróbuj przepis na wigilijny kompot z suszu Magdy Gessler. Tradycyjny kompot z suszonych owoców restauratorka serwuje z pomarańczą, goździkami i laską cynamonu, czyli z najpiękniejszymi aromatami Bożego Narodzenia. Sprawdź, jak zrobić korzenny kompot z suszu na wigilię według pomysłu Magdy Gessler. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kompot z jabłek, który może zastąpić kompot z suszu

Kompot z jabłek, który może zastąpić kompot z suszu

Kompot z jabłek to dobra alternatywa na dodatek do wigilijnej kolacji dla tych, którzy nie przepadają za kompotem z suszu. Jabłka są niemal przez wszystkich lubiane, a przygotowanie tego dania jest dziecinnie proste. Przepis pochodzi z książki ,,Polskie święta".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Rozgrzewający korzenny kompot z dyni - najlepszy na ciepło!

Rozgrzewający korzenny kompot z dyni - najlepszy na ciepło!

Rozgrzewający kompot z dyni zamiast gorącej  herbaty? Czemu nie! Szczególnie, że dynia jest  zdrowa, warto ją jeść, a na dodatek rośnie ogromna i często nie wiadomo co z nią zrobić. Alternatywa dla dyniowego puree, zupy z dyni i pikli  - pyszny kompot!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kompot z jarzębiny: przetwory z jarzębiny

Kompot z jarzębiny: przetwory z jarzębiny

Kompot z jarzębiny - brzmi to egzotycznie. Warto jednak pamiętać, ze jarzębina jest zdrowa, łatwo dostępna i warta zrobienia z niej przetworów. Jak więc zrobić kompot z jarzębiny na zimę?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Papierówki w syropie z wanilią - idealne jabłka w słoikach

Papierówki w syropie z wanilią - idealne jabłka w słoikach

Papierówki w syropie to regionalny przepis na przetwory z jabłek, rodem z województwa lubuskiego. Idealnie zakonserwowane jabłuszka doskonale smakują zimą, jako deser po obfitym obiedzie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kompot z czereśni jak u babci - sprawdzony przepis [WIDEO]

Kompot z czereśni jak u babci - sprawdzony przepis [WIDEO]

Uwielbiany w dzieciństwie kompot z czereśni często zastępowany jest sokami z kartonu. Wciąż jednak łatwo urządzić sentymentalny obiad, przy którym na deser podamy smak naszego dzieciństwa - kompot z czereśni jak u babci. Sprawdź, jak go przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 4