Kompot z węgierek do słoików

śliwki, śliwki węgierki
Autor: thinkstockphotos.com Śliwki węgierki idealnie nadają się na przetwory
łatwy
45 min
4

Węgierki to śliwki chyba najbardziej lubiane przez Polaków. Robimy z nich knedle, powidła, dżemy, sosy - i najprostszy kompot w słoikach. 

SKŁADNIKI

  • 3 kg śliwek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1,5 litra wody,
  • kilka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, przebrać, a potem każdy owoc nakłuć widelcem lub ostrym patyczkiem.
  • Z wody i cukru zagotować syrop.
  • Śliwki włożyć do słoików i zalać gorącym syropem.
  • Pasteryzować około pół godziny w temperaturze 85ºC.
  • Podawać rozcieńczony wodą, wedle upodobania.