Kompot z węgierek do słoików - przepis na maminy kompot śliwkowy

2023-08-29
Kompot z węgierek do słoików
Autor: Shutterstock Śliwki węgierki idealnie nadają się na przetwory.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Węgierki to śliwki chyba najbardziej lubiane przez Polaków. Robimy z nich knedle, powidła, dżemy, sosy  i najprostszy kompot w słoikach. Wystarcza owoce, cukier i woda - tyko tyle, aby uzyskać smaczny kompot. Jeśli chcecie dodatkowo go podkręcić, można użyć przypraw. My polecamy goździki.

SKŁADNIKI

  • 3 kg śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 litra wody
  • kilka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, przebrać, a potem każdy owoc nakłuć widelcem lub ostrym patyczkiem.
  • Z wody i cukru zagotować syrop.
  • Śliwki włożyć do słoików i zalać gorącym syropem.
  • Pasteryzować około pół godziny w temperaturze 85ºC.
  • Podawać rozcieńczony wodą, wedle upodobania.
Metody pasteryzacji przetworów

Galeria: Kompot do obiadu i na zimę - 11 propozycji na kompoty jak u babci