Kompot z węgierek do słoików - przepis na maminy kompot śliwkowy
2023-08-29
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Węgierki to śliwki chyba najbardziej lubiane przez Polaków. Robimy z nich knedle, powidła, dżemy, sosy i najprostszy kompot w słoikach. Wystarcza owoce, cukier i woda - tyko tyle, aby uzyskać smaczny kompot. Jeśli chcecie dodatkowo go podkręcić, można użyć przypraw. My polecamy goździki.
SKŁADNIKI
- 3 kg śliwek
- 0,5 kg cukru
- 1,5 litra wody
- kilka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć, przebrać, a potem każdy owoc nakłuć widelcem lub ostrym patyczkiem.
- Z wody i cukru zagotować syrop.
- Śliwki włożyć do słoików i zalać gorącym syropem.
- Pasteryzować około pół godziny w temperaturze 85ºC.
- Podawać rozcieńczony wodą, wedle upodobania.
Metody pasteryzacji przetworów
Galeria: Kompot do obiadu i na zimę - 11 propozycji na kompoty jak u babci