Sekret Jamajki na poprawę trawienia. Ten napój, stworzony z dobrze znanych kwiatów, to prawdziwy game changer

2024-04-05 11:10

W okresie świątecznym, gdy stół ugina się pod ciężarem tradycyjnych potraw, nietrudno o problemy trawienne. Dla tych, którzy zanadto popuścili pasa, z pomocą przychodzi egzotyczny, ale łatwo dostępny napój prosto z Jamajki. Sorrel, bo o nim mowa, to nie tylko smaczny i orzeźwiający drink, ale także naturalny sposób na wspomaganie trawienia i detoksykację organizmu po świątecznym obżarstwie.

Sekret Jamajki na poprawę trawienia. Ten napój, stworzony z dobrze znanych kwiatów, to prawdziwy game changer

i

Autor: Shutterstock Sekret Jamajki na poprawę trawienia. Ten napój, stworzony z dobrze znanych kwiatów, to prawdziwy game changer
łatwy
10 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Centralnym składnikiem napoju jest hibiskus, roślina ceniona na całym świecie nie tylko za swój intensywny, czerwony kolor i wyjątkowy smak, ale również za liczne właściwości zdrowotne. Hibiskus jest bogatym źródłem witaminy C, błonnika, polifenoli, a także innych składników, które mają korzystny wpływ na organizm, w tym obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają odporność oraz regulują ciśnienie tętnicze krwi.

Hibiskus - właściwości

Co więcej, napar z hibiskusa jest naturalnym wsparciem dla układu trawiennego. Pomaga w łagodzeniu takich dolegliwości, jak zgaga, niestrawność czy wzdęcia, a także przyspiesza metabolizm. Dodatkowo, dzięki swoim właściwościom detoksykującym, wspiera organizm w eliminowaniu toksyn.

Sorrel - tradycyjny napój z Karaibów

Tradycyjnie sorrel pije się na Jamajce i innych wyspach Karaibów w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ten piękny, czerwony napój jest nie tylko atrakcyjny wizualnie, ale również zdrowy. Aby przygotować sorrel, niezbędne będą suszone kwiaty hibiskusa, które można łatwo zdobyć w większości aptek czy sklepów z herbatami. Napój można wzbogacić o imbir i ziele angielskie, które również wspomagają trawienie oraz dodają wyjątkowego aromatu.

SKŁADNIKI

    • 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
    • kawałek świeżego imbiru
    • 2 nasiona ziela angielskiego
    • 4 szklanki wody
    • ½ szklanki cukru
    • trochę soku z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    • Imbir obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
    • Przełóż pokrojony imbir i suszone kwiaty hibiskusa do garnka.
    • Zalej wszystko wrzątkiem, a następnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
    • Odstaw napar do ostygnięcia.
    • Po ostudzeniu dodaj sok z cytryny do naparu i wymieszaj.
    • Przykryj garnek pokrywką i pozostaw napój na noc, aby się zaparzył.
    • Następnego dnia przecedź napar, usuwając kwiaty hibiskusa i plasterki imbiru.
    • Podawaj napój schłodzony, dodając do każdej szklanki kostki lodu. Dla chętnych można wzbogacić smak napoju, dodając po 1/2 kieliszka rumu do każdej porcji.
Beszamel - owoce mało znane
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej...