Orzeźwiający napój z hibiskusa: przepis
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Kwiat hibiskusa obniża ciśnienie krwi,wzmacnia odporność organizmu, działa też kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia, wzmacnia wątrobę. To źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. Hibiskus przyspiesza przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach, przypisuje się mu działanie antybakteryjne i moczopędne. Już choćby ze względu na te właściwości warto pić przygotowany z niego napój. Tym bardziej, że ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor.
SKŁADNIKI
- garść suszonych kwiatów hibiskusa
- garść suszonych liści mięty
- 2 limonki
- cukier do smaku (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zioła zalej 6 szklankami wrzątku, przykryj i odstaw na 10 minut, żeby się zaparzyły. Przecedź napój.
- Do przecedzonego wywaru dodaj sok z jednej limonki i drugą pokrojoną w plasterki.
- Gorący napój najlepiej podać w filiżankach do herbaty. Można przyrządzić z ekspresowych herbatek miętowych i z hibiskusa, ale to nie będzie to samo.