Co zrobić z owoców po kompocie? Proste patenty na wykorzystanie gotowanych owoców
Pierwsze wzmianki o przepisach na owocowe kompoty pochodzą z czasów Imperium Osmańskiego. Już 700 lat temu przyrządzano napoje z gotowanych owoców, które podawano na ucztach. Tradycja przetrwała do dziś. Kompot z sezonowych owoców jest pyszny i świetnie gasi pragnienie. Co jednak zrobić owoców, które zostaną z kompotu? Podpowiadamy, jak można je wykorzystać.
Spis treści
- Co zrobić z owocami po kompocie?
- Farsz do naleśników z owoców po kompocie
- Owoce z kompotu na śniadanie
- Ciasta i desery z owocami po kompocie
- Dżem z owoców po kompocie
Co zrobić z owocami po kompocie?
Kompot, czyli słodki napój z gotowanych owoców, to polska tradycja. Przyrządza się go prosto i z łatwo dostępnych składników. Najlepsze kompoty powstają latem, kiedy świeżych owoców jest pod dostatkiem. Dodatkową zaletą kompotu jest to, że bardzo dobrze gasi pragnienie i nawadnia organizm podczas upałów. Po wypiciu kompotu zostają pyszne owoce. Co z nich zrobić, aby nie marnować resztek? Poniżej znajdziecie kilka łatwych pomysłów na wykorzystanie owoców z kompotu. W każdym z tych pomysłów sprawdzą się wszystkie owoce, z których robi się kompoty. Jabłka, gruszki, rabarbar, truskawki czy maliny zyskają nowe życie.
Farsz do naleśników z owoców po kompocie
Jednym z pomysłów na wykorzystanie pysznych owoców kompotowych jest zrobienie farszu do naleśników. Wyjątkowo smakowite jest nadzienie przyrządzone z jabłek z kompotu.
Owoce należy uprażyć na patelni, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie zmiksować na gładko i doprawić szczyptą cynamonu. Farsz wzbogacą rodzynki lub posiekane orzechy. Domowe naleśniki z jabłkowym farszem będą smakować wyśmienicie.
Owoce z kompotu na śniadanie
Owoce z kompotu sprawdzą się jako pyszny dodatek do śniadania na słodko. Świetnie smakują z owsianką, jaglanką lub musli. Pysznie łączą się z serkiem homogenizowanym, jogurtem naturalnym, kefirem czy maślanką.
Wystarczy odcisnąć owoce z nadmiaru wody, zblenować na gładko i dodać do wybranego dania śniadaniowego.
Ciasta i desery z owocami po kompocie
Owoce, które zostaną z kompotu, można wykorzystać do upieczenia pysznego domowego ciasta. Należy jednak pamiętać, aby dokładnie odcisnąć je z wody, a następnie przesmażyć na patelni. W ten sposób woda odparuje, a ciasto nie zamieni się w zakalec.
Pyszne gotowane owoce z kompotu mogą być też składnikiem oryginalnego deseru. Można wykorzystać je, piekąc crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Owoce należy przełożyć je do kokilek, posypać kruszonką i zapiec w piekarniku. Innym pomysłem na wykorzystanie owoców kompotowych jest podanie ich w pucharkach z domowymi lodami, bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą.
Dżem z owoców po kompocie
Owoce z kompotu nie muszą lądować w koszu z odpadami bio. Świetnie sprawdzą się w domowych dżemach. Przetwory z gotowanych owoców są proste. Owoce z kompotu odciska się z nadmiaru wody i miesza z nasionami chia lub siemieniem lnianym. Jeżeli są zbyt mało słodkie, można dodać trochę płynnego miodu lub syropu klonowego. Pyszny i zdrowy dżem owocowy jest gotowy w godzinę.
Zobacz galerię i poznaj przepisy na pyszne dania obiadowe z owocami.