Jak zrobić kompot z jabłek w słoikach?
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Domowe kompoty wracają do łask. Szczególnie kompot z jabłek, pachnący goździkami i cynamonem, nieodłączny dodatek do obiadu "u babci". Jest szczególnie łatwy w przygotowaniu - nawet początkujący pasjonat kulinariów bez problemu go ugotuje.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg kwaśnych jabłek – najlepsze są antonówki
- 80 g cukru (około 6 łyżek)
- 4 l wody
- kilka goździków
- cynamon w laskach - minimum 1 sztuka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku jabłka należy obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie wrzucamy je do dużego garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy 4 litrami wody (może być mniej, jeśli lubimy kompot bardziej gęsty, podobnie jest z cukrem - dosładzamy do smaku).
- Potem dodajemy goździki i cynamon. Wszystko gotujemy ok. 30 minut. Tak przygotowany kompot można podawać schłodzony albo na ciepło.
- Można też zrobić taki kompot w słoikach - pokrojone jabłka przekładamy do wyparzonych słojów, zalewamy gorącym syropem, zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut.