Kompot z owoców czarnego bzu na zimę: z gruszkami, pigwą i imbirem

Kompot z owoców czarnego bzu na zimę: z gruszkami, pigwą i imbirem
Autor: Shutterstock Owoce czarnego bzu słynną z właściwości leczniczych
łatwy
40 min
4

Gdy na straganach królują świeże owoce, warto uchwycić ich smak, przyrządzając przetwory na zimę. Wartościowe owoce czarnego bzu można sprytnie połączyć z innymi owocami sezonowymi - gruszką i pigwą. Podajemy łatwy przepis na kompot z owoców czarnego bzu do słoików na zimę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 kg gruszek
  • 1-2 owoce pigwy
  • 250 g cukru
  • odrobina imbiru do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obrać, pociąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pigwę pokroić na małe części. Owoce bzu umyć.
  • Do wrzącej wody wrzucić gruszki i pigwę, krótko obgotować, odcedzić.
  • Słoiki napełnić owocami. Przygotować syrop z cukru i wody z blanszowania owoców, doprawić imbirem.
  • Zalać owoce syropem, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi. Pasteryzować ok. 20 minut w temperaturze 85 stopni.