Kompot z owoców czarnego bzu na zimę: z gruszkami, pigwą i imbirem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Gdy na straganach królują świeże owoce, warto uchwycić ich smak, przyrządzając przetwory na zimę. Wartościowe owoce czarnego bzu można sprytnie połączyć z innymi owocami sezonowymi - gruszką i pigwą. Podajemy łatwy przepis na kompot z owoców czarnego bzu do słoików na zimę.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 1 kg gruszek
- 1-2 owoce pigwy
- 250 g cukru
- odrobina imbiru do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obrać, pociąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pigwę pokroić na małe części. Owoce bzu umyć.
- Do wrzącej wody wrzucić gruszki i pigwę, krótko obgotować, odcedzić.
- Słoiki napełnić owocami. Przygotować syrop z cukru i wody z blanszowania owoców, doprawić imbirem.
- Zalać owoce syropem, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi. Pasteryzować ok. 20 minut w temperaturze 85 stopni.