Kompot z dyni na zimę: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Kompot z dyni przypadnie do gustu młodszym i starszym. Jest zdrowy, delikatny w smaku. Jeśli w Twoim domu pije się sporo słodkich napojów z butelek, zrezygnuj z nich na rzecz tego fantastycznego napoju. Podajemy przepis na kompot z dyni krok po kroku.
SKŁADNIKI
- duża dynia (ok. 7-8 kg)
- sok z 10 cytryn
- 10 goździków
- kawałek kory cynamonu
- cukier do smaku - ok. 1,5 kg
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię umyj, obierz ze skóry, pozbaw miąższu z pestkami. Resztę pokrój w kostkę i włóż do dużego garnka do wysokości 7/8. Zalej wodą (tak by dynia była przykryta), dodaj sok z cytryn (bez pestek!), cynamon (w całości), goździki (także w całości).
- Garnek odstaw w chłodniejsze miejsce na 24 godziny (do lodówki lub na balkon, jeśli jest chłodno, bo inaczej dynia może sfermentować).
- Po tym czasie dodaj cukier i podgrzej całość aż do jego rozpuszczenia. Gorący kompot nałóż do słoików i pasteryzuj 7-10 minut w temperaturze 85 st. C.