Kompot z dyni na zimę: sprawdzony przepis

Dagmara Kijanowska
kompot-z-dyni-na-zime-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dynia to warzywo wielu możliwości. Można z niej zrobić np. pyszny kompot na zimę
średni
30 min
4

Kompot z dyni przypadnie do gustu młodszym i starszym. Jest zdrowy, delikatny w smaku. Jeśli w Twoim domu pije się sporo słodkich napojów z butelek, zrezygnuj z nich na rzecz tego fantastycznego napoju. Podajemy przepis na kompot z dyni krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • duża dynia (ok. 7-8 kg)
  • sok z 10 cytryn
  • 10 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • cukier do smaku - ok. 1,5 kg

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię umyj, obierz ze skóry, pozbaw miąższu z pestkami. Resztę pokrój w kostkę i włóż do dużego garnka do wysokości 7/8. Zalej wodą (tak by dynia była przykryta), dodaj sok z cytryn (bez pestek!), cynamon (w całości), goździki (także w całości).
  • Garnek odstaw w chłodniejsze miejsce na 24 godziny (do lodówki lub na balkon, jeśli jest chłodno, bo inaczej dynia może sfermentować).
  • Po tym czasie dodaj cukier i podgrzej całość aż do jego rozpuszczenia. Gorący kompot nałóż do słoików i pasteryzuj 7-10 minut w temperaturze 85 st. C.
Dagmara Kijanowska