Czarna porzeczka w syropie - łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Czarna porzeczka w syropie, po dodaniu wody może być dobrą alternatywą dla bardziej pracochłonnego kompotu, który doskonale gasi pragnienie podczas upałów. Zawsze warto mieć w domu kilka buteleczek, ponieważ czarna porzeczka pomaga w leczeniu anginy i problemów żołądkowo-jelitowych.
100 g owoców czarnej porzeczki zapewnia 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Sok z czerwonej porzeczki
Sorbet z czarnych porzeczek
Kompot z czerwonych porzeczek
Porzeczki we własnym soku na zimę
Domowy sok pitny z czarnych porzeczek
SKŁADNIKI
- 2 kg czarnych porzeczek
- 80 dag cukru
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki oderwij z szypułek, opłucz, dokładnie osącz, wsyp do dużej miski, wymieszaj z cukrem i imbirem.
- Następnie napełnij nimi słoje Wecka do 3/4 wysokości.
- Słoiki zamknij, pasteryzuj około 30 minut (podczas pasteryzowania owoce puszczą sok i powstanie syrop).
- Powstały syrop można używać jako kompot po rozcieńczeniu wodą, a owoce owoce świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów.