Czarna porzeczka w syropie - łatwy przepis

2017-07-03
Czarna porzeczka w syropie
Autor: thinkstockphotos.com Czarna porzeczka w syropie - sposób na orzeźwienie w upalny dzień.
łatwy
60 min
4

Czarna porzeczka w syropie, po dodaniu wody może być dobrą alternatywą dla bardziej pracochłonnego kompotu, który doskonale gasi pragnienie podczas upałów. Zawsze warto mieć w domu kilka buteleczek, ponieważ czarna porzeczka pomaga w leczeniu anginy i problemów żołądkowo-jelitowych.

Składniki

2 kg czarnych porzeczek

80 dag cukru

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Porzeczki oderwij z szypułek, opłucz, dokładnie osącz, wsyp do dużej miski, wymieszaj z cukrem i imbirem.

Następnie napełnij nimi słoje Wecka do 3/4 wysokości.

Słoiki zamknij, pasteryzuj około 30 minut (podczas pasteryzowania owoce puszczą sok i powstanie syrop).

Powstały syrop można używać jako kompot po rozcieńczeniu wodą, a owoce owoce świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów.

100 g owoców czarnej porzeczki zapewnia 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Sok z czerwonej porzeczki

Sorbet z czarnych porzeczek

Kompot z czerwonych porzeczek

Porzeczki we własnym soku na zimę

Domowy sok pitny z czarnych porzeczek