Lemoniada z rabarbarem orzeźwiająca i pyszna

Lemoniada z rabarbarem orzeźwiająca i pyszna
Autor: Shutterstock.com Lemoniada rabarbarowa w szklankach z plasterkiem cytryny i listkami mięty
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lemoniada z rabarbarem to idealny napój na wiosnę i lato. Jeśli kochasz rabarbar i lemoniadę, pokochasz tę lemoniadę rabarbarową! Jest niezwykle orzeźwiająca, lekko cierpka i bardzo pyszna.

Jak uzyskać różowy kolor lemoniady?

Aby lemoniada z rabarbaru była różowa, należy wybrać najbardziej czerwone łodygi rabarbaru. To w nich jest zawarty barwnik, który zabarwi napój na piękny różowy kolor. Oczywiście lemoniada z zielonych łodyg rabarbaru będzie równie smaczna, ale już nie tak kolorowa. 

Składniki

Na SYROP CUKROWY Z RABARBAREM:

4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

NA LEMONIADĘ z Rabarbarem:

1 partia rabarbarowego syropu, wystudzonego

1/3 szklanki soku z cytryny

6 filiżanek zimnej wody

Kostki lodu do serwowania

Plasterki cytryny i szczyty gałązek mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotowanie prostego syropu cukrowego z rabarbarem: Do rondelka dodaj rabarbar, cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do małego. Gotuj, aż rabarbar będzie miękki, około 20-25 minut.

Użyj sita o drobnych oczkach, aby przecedzić mieszaninę do miski. Na koniec używając tylnej części łyżki rozgnieć resztki rabarbaru, aby wycisnąć cały płyn. Przenieść do hermetycznego pojemnika.

Przechowywać w lodówce do czasu użycia

Przygotowanie lemoniady z rabarbarem: W dużym dzbanku wymieszaj schłodzony prosty syrop rabarbarowy z sokiem z cytryny i wodą.  Podawaj z lodem,  plasterkiem cytryny i gałązką mięty. Smacznego! 

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej