Lemoniada z rabarbarem orzeźwiająca i pyszna
2021-05-17
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lemoniada z rabarbarem to idealny napój na wiosnę i lato. Jeśli kochasz rabarbar i lemoniadę, pokochasz tę lemoniadę rabarbarową! Jest niezwykle orzeźwiająca, lekko cierpka i bardzo pyszna.
Jak uzyskać różowy kolor lemoniady?
Aby lemoniada z rabarbaru była różowa, należy wybrać najbardziej czerwone łodygi rabarbaru. To w nich jest zawarty barwnik, który zabarwi napój na piękny różowy kolor. Oczywiście lemoniada z zielonych łodyg rabarbaru będzie równie smaczna, ale już nie tak kolorowa.
SKŁADNIKI
- Na SYROP CUKROWY Z RABARBAREM:
- 4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- NA LEMONIADĘ z Rabarbarem:
- 1 partia rabarbarowego syropu, wystudzonego
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 6 filiżanek zimnej wody
- Kostki lodu do serwowania
- Plasterki cytryny i szczyty gałązek mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie prostego syropu cukrowego z rabarbarem: Do rondelka dodaj rabarbar, cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do małego. Gotuj, aż rabarbar będzie miękki, około 20-25 minut.
- Użyj sita o drobnych oczkach, aby przecedzić mieszaninę do miski. Na koniec używając tylnej części łyżki rozgnieć resztki rabarbaru, aby wycisnąć cały płyn. Przenieść do hermetycznego pojemnika.
- Przechowywać w lodówce do czasu użycia
- Przygotowanie lemoniady z rabarbarem: W dużym dzbanku wymieszaj schłodzony prosty syrop rabarbarowy z sokiem z cytryny i wodą. Podawaj z lodem, plasterkiem cytryny i gałązką mięty. Smacznego!
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?