Domowy ajerkoniak, jak za czasów PRL, zawsze wygrywa! Zrób go sam i poczuj różnicę

Domowy ajerkoniak, jak za czasów PRL, zawsze wygrywa! Zrób go sam i poczuj różnicę
Autor: Shutterstock Domowy ajerkoniak, jak za czasów PRL, zawsze wygrywa! Zrób go sam i poczuj różnicę
łatwy
20 min
12

Przywróć wspomnienia z czasów PRL-u i przygotuj domowy ajerkoniak, który bije na głowę wszystkie sklepowe wersje. Ten gęsty, aromatyczny likier jajeczny idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznych spotkań i rodzinnych uroczystości. Zainspiruj się przepisem, który podbije serca twoich gości.

Domowy ajerkoniak – likier jajeczny, który przetrwał dekady

Domowy ajerkoniak z czasów PRL to nie tylko napój, ale i kulinarna podróż do przeszłości. W latach słusznie minionych, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, gospodynie domowe musiały wykazywać się kreatywnością, by przygotować coś wyjątkowego. Ten przepis na jajeczny likier to prostota i tradycja w najlepszym wydaniu – idealny na świąteczny stół lub jako upominek dla najbliższych.

Czym domowy ajerkoniak przewyższa sklepowy?

Różnica tkwi w jakości składników. Domowy ajerkoniak przygotowujesz sam, wykorzystując świeże żółtka, prawdziwą wanilię i ulubiony alkohol. Sklepowe wersje często zawierają sztuczne aromaty i konserwanty, które odbierają likierowi jego wyjątkowy charakter. Twój własny ajerkoniak będzie gęsty, aksamitny i o wiele bardziej aromatyczny – idealny do popijania w gronie najbliższych.

Zobacz również:

Znakomita nalewka na pigwie i jabłkach z rodzynkami

Niesamowicie odświeżająca nalewka ogórkowa na wódce

Nalewka rabarbarowa: domowy trunek na rabarbarze

Miodowa nalewka z malin: przepis na malinówkę z miodem

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Likier jajeczny na święta Bożego Narodzenia

Ajerkoniak jest często kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia. Tradycyjny smak wanilii i delikatnej nuty rumu sprawia, że likier ten doskonale pasuje do deserów, lodów lub jako dodatek do kawy. Zrób go sam i poczuj, jak wraca magia rodzinnych chwil z czasów PRL-u.

Przepis na domowy ajerkoniak (likier jajeczny) z PRL

SKŁADNIKI

  • 4 żółtka jaj w temperaturze pokojowej
  • 250 ml spirytusu lub rumu
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 litr mleka
  • 1 laska wanilii (lub łyżeczka pasty waniliowej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  • Masa powinna być jasna i kremowa.
  • W garnku podgrzej mleko z rozciętą laską wanilii (lub pastą waniliową).
  • Gdy mleko osiągnie temperaturę około 75°C, zdejmij je z ognia.
  • Powoli dodawaj mleko do ubitych żółtek, ciągle mieszając, aby uniknąć zwarzenia.
  • Następnie przelej mieszankę z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, aż delikatnie zgęstnieje.
  • Zdejmij garnek z ognia, wyjmij laskę wanilii i wlej alkohol.
  • Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, a połowę delikatnie wmieszaj do wystudzonego likieru.
  • Przelej ajerkoniak do butelek lub pucharków.
  • Udekoruj resztą bitej śmietany i odrobiną gałki muszkatołowej.
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej