Sekret genialnych węgierskich naleśników został odkryty. Sprawdź jak zrobić palaczinki!

2023-05-10
Agnieszka Szulkiewicz
Naleśniki węgierskie
Autor: Shutteratock Naleśniki węgierskie podawane są z farszem z kremówki, rumu i bakalii, polane sosem czekoladowym na bazie żółtek
łatwy
50 min
4

Oryginalny przepis na naleśniki węgierskie (palaczinki) jest ścisłą tajemnicą budapeszteńskiej restauracji Gunder, jednak wiadomo, że naleśniki węgierskie nadziewane są masą z orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej i rumu, polane czekoladowym sosem na bazie żółtek. Spróbuj przyrządzić podobne naleśniki w domu. Ten przepis pozwoli ci uzyskać smak podobny do prawdziwych węgierskich naleśników podawanych w słynnym lokalu.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj mąkę, jaja, cukier waniliowy i skórkę z cytry. Dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj, aby nie było grudek. Dolej wodę gazowaną. Ostaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie usmaż 10 naleśników.
  • Teraz przygotuj nadzienie: w garnku połącz kremówkę z rumem i podgrzej. Dodaj zmielone orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon, 1 łyżkę rumu i cukier puder. Gotuj całość przez 5 minut. Ostudź farsz i nanieś go na naleśniki. Zroluj je.
  • Przygotuj sos: czekoladę połam na kawałki i rozpuść w rondelku, dodaj kremówkę i masło, wymieszaj. Żółtka utrzyj z cukrem i powoli dolewaj do czekolady, cały czas mieszając. Gotowym sosem polej naleśniki.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Dowiedz się, jak zrobić idealne naleśniki: Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe [GALERIA PRZEPISÓW+WIDEO]

ZOBACZ GALERIĘ Z 12 POMYSŁAMI NA NALEŚNIKI!

Agnieszka Szulkiewicz