Naleśniki węgierskie - sprawdzony przepis

2018-04-17
Agnieszka Szulkiewicz
Naleśniki węgierskie
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki węgierskie podawane są z farszem z kremówki, rumu i bakalii, polane sosem czekoladowym na bazie żółtek
łatwy
50 min
4

Oryginalny przepis na naleśniki węgierskie (palaczinki) jest ścisłą tajemnicą budapeszteńskiej restauracji Gunder, jednak wiadomo, że naleśniki węgierskie nadziewane są masą z orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej i rumu, polane czekoladowym sosem na bazie żółtek. Spróbuj przyrządzić podobne naleśniki w domu. Ten przepis pozwoli ci uzyskać smak podobny do prawdziwych węgierskich naleśników podawanych w słynnym lokalu.

Dowiedz się, jak zrobić idealne naleśniki: Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe [GALERIA PRZEPISÓW+WIDEO]

 

 

ZOBACZ GALERIĘ Z POMYSŁAMI NA NALEŚNIKI!

Składniki

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 jajka

szklanka mleka

skórki starta z jednej cytryny

2 łyżki cukru waniliowego

150 ml wody gazowanej

Farsz:

1/2 szklanki śmietanki kremówki

1 łyżka rumu

200 g zmielonych orzechów włoskich

15 dag cukru pudru

1/4 łyżeczki cynamonu

3 łyżki rodzynek

75 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Sos:

2 żółtka

20 g masła

150 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wymieszaj mąkę, jaja, cukier waniliowy i skórkę z cytry. Dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj, aby nie było grudek. Dolej wodę gazowaną. Ostaw ciasto na 30 minut.Po tym czasie usmaż 10 naleśników.

Teraz przygotuj nadzienie: w garnku połącz kremówkę z rumem i podgrzej. Dodaj zmielone orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon, 1 łyżkę rumu i cukier puder. Gotuj całość przez 5 minut. Ostudź farsz i nanieś go na naleśniki. Zroluj je.

Przygotuj sos: czekoladę połam na kawałki i rozpuść w rondelku, dodaj kremówkę i masło, wymieszaj. Żółtka utrzyj z cukrem i powoli dolewaj do czekolady, cały czas mieszając. Gotowym sosem polej naleśniki.

Agnieszka Szulkiewicz