Zamiast sałatki zrób makaron caprese. To świetny pomysł na obiad na upał

makaron caprese
Autor: Shutterstock Weź makaron, pomidorki i mozzarellę. Pyszna pasta caprese to doskonały obiad na lato.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Sałatka caprese to klasyk kuchni włoskiej. Jednak zamiast tej pysznej sałatki warto przyrządzić makaron caprese. To popularne danie we Włoszech, które łączy najlepsze smaki tego słonecznego kraju. Tak samo jak sałatka wygląd dania kojarzy się z włoską flagą. Zobaczcie, jak łatwo można zrobić makaron caprese, który idealnie sprawdzi się na obiad w upalny dzień.

Co to jest makaron caprese?

Pasta caprese, bo tak na to pyszne i aromatyczne danie mówią Włosi, to doskonałe połączenie makaronu, sera mozzarella, pomidorów i świeżej bazylii. Danie jest wyjątkowo dobre, sycące i świetnie pasuje na obiad w lato. Pierwowzorem tej potrawy z makaronem w roli głównej jest sałatka o tej samej nazwie, która należy do najbardziej znanych włoskich klasyków. Makaron caprese jest kolorowy, a składniki odpowiadają poszczególnym barwom znajdującym się na fladze Włoch.

Z czego zrobić makaron caprese?

Do przygotowania wyśmienitego makaronu po włosku potrzebnych jest tylko kilka składników. Na liście znajdują się produkty typowe dla aromatycznej kuchni włoskiej. Chociaż przepis na makaron caprese pochodzi z Włoch, wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach przez cały rok.

Aby przyrządzić smakowity i kolorowy makaron caprese, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:

  • makaron – kokardki, świderki, penne, w wersji dietetycznej sprawdzi się makaron pełnoziarnisty
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia
  • ser mozzarella w wersji mini
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – oregano, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić makaron caprese?

Przepis na to wyborne danie pochodzi z Włoch, ale bez problemu możecie zrobić je samodzielnie. Przygotowanie jest proste i zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie makaronu. W sumie to niewiele ponad 10 minut. Pasta caprese idealnie sprawdzi się na obiad w ciągu zabieganego tygodnia. Danie świetnie smakuje w lecie, ponieważ jest lekkie i szybkie do zrobienia.

Jak więc przyrządzić doskonały pod każdym względem makaron caprese? To tylko kilka bardzo łatwych kroków. Nawet jeżeli dopiero uczycie się gotować w domu, z tym przepisem obłędna pasta caprese uda się za pierwszym razem i będzie smakował każdemu.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu i wymieszanie go z oliwą z oliwek
  • 2. krok – podsmażenie pomidorków koktajlowych i doprawienie ich oregano
  • 3. krok – wymieszanie makaronu z pomidorkami, mozzarellą i świeżą bazylią

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g mini mozzarelli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić, a następnie wymieszać z 5 łyżkami oliwy z oliwek.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Doprawić oregano. Patelnię zestawić z ognia.
  • Porcje makaronu nałożyć na talerze. Dodać podsmażone pomidorki koktajlowe i ułożyć małe kulki mozzarelli. Udekorować listkami świeżej bazylii.
  • Podawać na obiad.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej