Włoska uczta bez wychodzenia z domu. Rozsmakuj się w rzymskich smakach

Włoska uczta bez wychodzenia z domu. Rozsmakuj się w rzymskich smakach
Autor: Shutterstock.com Włoska uczta bez wychodzenia z domu. Rozsmakuj się w rzymskich smakach
łatwy
15 min
4

Aby rozkoszować się pysznymi, włoskimi daniami wcale nie musimy lecieć do Włoch czy iść do włoskiej restauracji. Bez problemu przygotujemy je w domu. Ten makaron jest jednym z flagowych dań Rzymu. Makaron alla gricia przygotujemy z zaledwie 5 składników.

Aromatyczny makaron prosto z Włoch. Zaskocz rodzinę tym przepisem

Makaron alla gricia wraz z carbonarą, cacio e pepe i amatricianą stanowią klejnoty koronne jeśli chodzi o dania makaronowe Rzymu. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 5 składników, z czego 2 z nich to sól i pieprz. Danie to jest proste do przygotowania, a smakuje niesamowicie.

Choć na pierwszy rzut oka może przypominać on klasyczną carbonarę, to jednak tutaj nie znajdziemy jajek. Mimo tego jednak i niewielkiej ilości składników, danie to jest naprawdę wyśmienicie, choć niewątpliwie nieco tłuste. 

Choć może nas korcić, by zamienić ciężko dostępne guanciale na zwykły boczek, to niestety nie pójdzie. Guanciale jest tłustsze od boczku, dzięki czemu tworzy idealną podstawę do aromatycznego sosu. W końcu to wytapiany tłuszcz z wodą i serem tworzy nam kremowy dodatek do makaronu.

Pomijając fakt, że znaleźć guanciale może nie być zbyt prosto, samo przygotowanie tego makaronu jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by móc się nim rozkoszować. To prawdziwa włoska rozkosz i to w zaciszu własnej kuchni.

SKŁADNIKI

  • 120 g guanciale
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 240 g makaronu
  • 200 g parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Guanciale kroimy w kostkę.
  • Smażymy do patelni, często mieszając.
  • Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy na ręcznik papierowy.
  • Do pozostawionego na patelni tłuszczy dodajemy pieprz.
  • Całość mieszamy.
  • W tym czasie w garnku zagotowujemy makaron.
  • Gotujemy, aż będzie al dente.
  • Odlewamy 2,5 szklanki wody z makaronu, a resztę odcedzamy.
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem i pieprzem dodajemy 1,5 szklanki wody z makaronu.
  • Mieszamy, aż się połączy.
  • Dodajemy makaron i parmezan.
  • Całość mieszamy dokładnie.
  • W razie potrzeby dolewamy więcej wody, by sos był jedwabisty.
  • Dodajemy guanciale i mieszamy.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej