Ten przepis dała mi znajoma Włoszka. Aromatyczny makaron w kilka chwil

Włosi znani są ze swoich makaronów. Pyszne, pełne smaku i aromatów, a dodatkowo proste do przygotowania. Tym razem jednak skupimy się na makaronie, który nie jest niezwykle popularny w naszym kraju, a szkoda. Poznaj autentyczny przepis na bucatini all'amatriciana.
Makaron prosto z Włoch. Inny niż te, które dobrze znamy
Bucatini all’amatriciana, choć nie cieszy się w Polsce ogromną popularnością, to jednak bez wątpienia jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Jest to przepyszny i pełen aromatu makaron z sosem, który podbił kubki smakowe milionów osób.
Od innych sosów różni się tym, że nie używamy tu boczku i parmezanu, a zamiast tego sięgamy po guanciale i pecorino romano. Guanciale jest solonym i dojrzewającym policzkiem wieprzowym, który ma więcej tłuszczu niż boczek. Pecorino natomiast jest twardym serem owczym, który ma ostrzejszy smak od parmezanu.
Jest to przepyszny makaron, który idealnie nada się na szybki obiad w tygodniu, choć nie da się ukryć, że niektóre składniki mogą być trudniejsze do kupienia. Na przykład guanciale, choć czasem dostępne jest w większych supermarketach, najszybciej dostaniemy we włoskich sklepach.
Jednak jest to tego warte. Smak tego makaronu zachwyca a naprawdę nie jest ciężki do przygotowania. Jeśli więc mamy ochotę na autentyczny włoski posiłek, ten sprawdzi się idealnie.
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu bucatini (można zastąpić spaghetti)
- 150 g guanciale
- 400 g pomidorów z puszki
- 80 g Pecorino Romano
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Guanciale kroimy w drobną kostkę.
- Podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanej oliwie.
- Kiedy tłuszcz się wytopi, guanciale odkładamy na bok.
- Na tę samą patelnię wrzucamy chili i podsmażamy.
- Dodajemy pomidory w puszce i rozgniatamy je widelcem.
- Gotujemy około minut i doprawiamy pieprzem.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Odcedzamy zostawiając szklankę wody po gotowaniu.
- Makaron dodajemy na patelnie z sosem.
- Dokładnie meiszamy ewentualnie dodając nieco wody z gotowania.
- Dodajemy połowę startego pecorino i połowę guanciale.
- Wykładamy na talerz i posypujemy resztą pecorino i guanciale