Makaron z dynią: przepis na danie jednogarnkowe

Kremowy makaron z dynią: przepis na danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Makaron z pysznym kremowym sosem, a wszystko gotowe w 1 garnku!
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Makaron z dynią w kremowym sosie to świetny pomysł na szybki posiłek na ciepło. Może to być także dodatek do innych potraw. Oto łatwy przepis na makaron z sosem dyniowym ugotowany w 1 garnku! Bez wysiłku i bez zmywania! 

SKŁADNIKI

  • 700 g dyni hokkaido, której nie trzeba obierać
  • 500 g makaronu, penne, fusilli lub spaghetti,
  • 500 ml sojowego zamiennika śmietany (2 opakowania po 250 ml) lub 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 700 ml wody, jeśli używasz zamiennika śmietany lub 800 ml, jeśli używasz mleka kokosowego, w sumie potrzebujesz na 500 g makaronu 1200 ml płynu
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki wegańskiego parmezanu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)
  • świeże zioła: bazylia, pietruszka, szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przekrój dynię na pół. Usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj dynię na tarce o dużych oczkach. Nie musisz jej obierać. Potrzebujesz 700 g startej dyni.
  • Do dużego rondla włóż 500 g makaronu, startą dynię, 2 kostki bulionu warzywnego. Wlej zamiennik śmietany lub mleko kokosowe i uzupełnij wodą.
  • Doprowadź całość do wrzenia, a następnie duś na małym ogniu przez 8-10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  • Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
  • Podawaj z wegańskim parmezanem, świeżymi ziołami lub płatkami chili do smaku.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Jeśli jesteś zainteresowany innymi przepisami na dania z dyni, zajrzyj do naszej galerii z przepisami poniżej

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej