Makaron z dynią: przepis na danie jednogarnkowe
2023-10-20
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Makaron z dynią w kremowym sosie to świetny pomysł na szybki posiłek na ciepło. Może to być także dodatek do innych potraw. Oto łatwy przepis na makaron z sosem dyniowym ugotowany w 1 garnku! Bez wysiłku i bez zmywania!
SKŁADNIKI
- 700 g dyni hokkaido, której nie trzeba obierać
- 500 g makaronu, penne, fusilli lub spaghetti,
- 500 ml sojowego zamiennika śmietany (2 opakowania po 250 ml) lub 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 700 ml wody, jeśli używasz zamiennika śmietany lub 800 ml, jeśli używasz mleka kokosowego, w sumie potrzebujesz na 500 g makaronu 1200 ml płynu
- 2 kostki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 3 łyżki wegańskiego parmezanu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)
- świeże zioła: bazylia, pietruszka, szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przekrój dynię na pół. Usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj dynię na tarce o dużych oczkach. Nie musisz jej obierać. Potrzebujesz 700 g startej dyni.
- Do dużego rondla włóż 500 g makaronu, startą dynię, 2 kostki bulionu warzywnego. Wlej zamiennik śmietany lub mleko kokosowe i uzupełnij wodą.
- Doprowadź całość do wrzenia, a następnie duś na małym ogniu przez 8-10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
- Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
- Podawaj z wegańskim parmezanem, świeżymi ziołami lub płatkami chili do smaku.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Jeśli jesteś zainteresowany innymi przepisami na dania z dyni, zajrzyj do naszej galerii z przepisami poniżej