Makaron z buraczanym pesto: łatwy przepis na szybki obiad bez mięsa

Makaron z buraczanym pesto: łatwy przepis na szybki obiad bez mięsa
Autor: Shutterstock Makaron z buraczanym pesto przygotujesz w mniej niż 20 minut
łatwy
20 min
4

Makaron z buraczanym pesto to mój ulubiony sposób na szybki obiad bez mięsa. Ten łatwy przepis spodoba się każdemu wielbicielowi czerwonego barszczu. Nie żartuję! Buraczanego pesto nie trzeba gotować. Wystarczy, że wszystkie składniki wrzucicie do blendera. Zatem do dzieła!

Więcej przepisów z makaronami

Jesteście amatorami makaronów? Kochacie kluski pod każdą postacią? Zobaczcie sprawdzone przepisy na zapiekanki makaronowe:

Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami

Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami: zdrowy i pożywny obiad rodzinny

Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami

Kapitalny makaron zapiekany z sosem bolońskim i serem

Sycące pastisio - grecka zapiekanka makaronowa pod beszamelem

Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną i kalafiorem

Obejrzyj wideo i dowiedz się więcej o makaronach

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu
  • 300 g buraków pieczonych lub gotowanych
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
  • 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera do dekoracji (opcjonalnie)
  • 2 łyżki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i odstaw.
  • Do blendera dodaj buraki, parmezan, oliwę, sól, czosnek, koperek oraz sok z cytryny. Zmiksuj na gładką pastę.
  • Do gorącego makaronu dodaj buraczane pesto. Wymieszaj.
  • Podawaj makaron posypany dodatkową porcją parmezanu. Udekoruj makaron na talerzu prażonymi połówkami orzechów włoskich.
Beszamel - Buraki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej