Makaron z buraczanym pesto: łatwy przepis na szybki obiad bez mięsa
Makaron z buraczanym pesto to mój ulubiony sposób na szybki obiad bez mięsa. Ten łatwy przepis spodoba się każdemu wielbicielowi czerwonego barszczu. Nie żartuję! Buraczanego pesto nie trzeba gotować. Wystarczy, że wszystkie składniki wrzucicie do blendera. Zatem do dzieła!
Więcej przepisów z makaronami
Jesteście amatorami makaronów? Kochacie kluski pod każdą postacią? Zobaczcie sprawdzone przepisy na zapiekanki makaronowe:
Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami
Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami: zdrowy i pożywny obiad rodzinny
Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami
Kapitalny makaron zapiekany z sosem bolońskim i serem
Sycące pastisio - grecka zapiekanka makaronowa pod beszamelem
Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną i kalafiorem
Obejrzyj wideo i dowiedz się więcej o makaronach
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu
- 300 g buraków pieczonych lub gotowanych
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera do dekoracji (opcjonalnie)
- 2 łyżki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i odstaw.
- Do blendera dodaj buraki, parmezan, oliwę, sól, czosnek, koperek oraz sok z cytryny. Zmiksuj na gładką pastę.
- Do gorącego makaronu dodaj buraczane pesto. Wymieszaj.
- Podawaj makaron posypany dodatkową porcją parmezanu. Udekoruj makaron na talerzu prażonymi połówkami orzechów włoskich.