Kluseczki serowe podkręcam purèe z dyni. To wyśmienity jesienny obiad w słodkiej odsłonie
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z dyni oprócz zupy dyniowej? Dynia to pyszne i zdrowe warzywo, z którego można zrobić najróżniejsze pyszności. Zamiast takich klasyków jak zupa czy placki warto przyrządzić pyszne domowe kluseczki serowe. Mają wyborny, lekko słodki smak i piękny kolor. Oto prosty i szybki przepis na najlepsze kluseczki serowe z dodatkiem dyni.
Kluseczki serowe z dynią – składniki
Co dobrego można zrobić z dyni? Kluseczki serowe to pomysł na pyszny obiad na słodko. Przyrządza się je z prostych i niedrogich składników. Są łatwo dostępne, a sezon na dynię jeszcze trwa. Warto z niego skorzystać, ponieważ dynia jest nie tylko wyjątkowo dobra, ale i bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały.
Z czego więc zrobić smaczne słodkie kluseczki na obiad? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- purèe z dyni
- twaróg półtłusty
- jajko
- mąka pszenna i mąka ziemniaczana
- przyprawy – sól, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Jak zrobić kluseczki serowe z dyni?
Przepis na smakowite kluseczki z twarogu i dyni nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, uformować kluseczki i ugotować je we wrzątku.
Jak więc zrobić pomarańczowe kluseczki z dodatkiem sera twarogowego i dyni? Przepis to tylko kilka prostych kroków. Nawet ci, którzy nigdy nie robili domowych klusek, z tym przepisem nie muszą się martwić, że coś pójdzie nie tak. Zawsze się udają i przepysznie smakują.
- 1. krok – połączenie twarogu z purèe z dyni, jajkiem, cukrem z wanilią i solą
- 2. krok – połączenie masy dyniowej z mąką pszenną
- 3. krok – podzielenie ciasta i uformowanie kluseczek serowych
- 4. krok – ugotowanie kluseczek serowych z dynią we wrzątku
Z czym jeść kluski z dyni?
Pyszne kluseczki serowe z dynią wyśmienicie smakują na obiad. Są delikatne i lekko słodkie, dlatego warto podać je z dodatkami, które podkreślą ich smak. Porcje można wzbogacić bułką z masłem. Kluseczki serowo-dyniowe można podać ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Sprawdzą się też prażone jabłka czy płatki migdałowe.
SKŁADNIKI
- 600 g twarogu półtłustego
- 200 g purèe z dyni
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać purèe z dyni. Wsypać sól, cynamon i cukier z wanilią. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Z każdej porcji uformować wałeczek i pokroić na mniejsze kawałki o długości około 2 cm.
- W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzątku włożyć kluseczki i gotować około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać z bułką z masłem, śmietaną lub jogurtem.