Jak zrobić kluski leniwe inaczej? Prosty patent z serkiem wiejskim

kluski leniwe inaczej
Autor: Shutterstock Puszyste kluski leniwe zrobisz inaczej, jeżeli zamienisz twaróg na ten składnik.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kluski leniwe, zwane także pierogami, to klasyczne domowe danie. Robi się je łatwo i szybko z niedrogich składników. Ten przepis nieco różni się od tradycyjnej receptury. Ciasto na leniwe przygotowuje się z dodatkiem produktu, który zazwyczaj podaje się na śniadanie. Zobaczcie, co jest tajemnicą tego przepisu i dowiedźcie się, jak zrobić kluski leniwe inaczej.

Kluski leniwe inaczej

W internecie krąży mnóstwo sprawdzonych przepisów na domowe pierogi leniwe. Łączy je łatwość i szybkość przygotowania oraz tanie i proste składniki. Ten przepis na kluski leniwe również jest szybki i prosty. Na liście składników znajduje się jeden produkt, który sprawia, że leniwe są miękkie, delikatne i po prostu rozpływają się w ustach. Tym składnikiem jest popularny serek wiejski. Dzięki niemu leniwe zawsze wychodzą i smakują każdemu.

Leniwe przygotowane według tego przepisu mogą jeść nawet ci, którzy są na diecie odchudzającej. Pierogi z dodatkiem serka wiejskiego są mniej kaloryczne i lekkostrawne.

Co jeszcze jest potrzebne, aby przygotować pierogi leniwe inaczej? Oprócz serka wiejskiego lista składników obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić kluski leniwe inaczej?

Przepis na pierogi leniwe z serka wiejskiego jest łatwy. Przygotowanie jest prawie tak samo proste jak w tradycyjnej recepturze. Puszyste leniwe bez twarogu robi się błyskawicznie. Czas przygotowania tego klasycznego domowego dania w nowej odsłonie nie powinien zająć więcej niż pół godziny. Należy jednak pamiętać, aby przestrzegać wszystkich zaleceń i zachować proporcje składników.

Jak więc zrobić idealne leniwe z serka wiejskiego? Przepis został podzielony na kilka łatwych i błyskawicznych etapów:

  • 1. etap – przygotowanie ciasta na leniwe z serka wiejskiego, jajek, cukru i cukru z wanilią
  • 2. etap – wymieszanie składników z mąką pszenną
  • 3. etap – uformowanie wałeczków i pokrojenie ich na ukośne kawałki
  • 4. etap – ugotowanie klusek leniwych w wodzie

Jak podawać kluski leniwe z serka wiejskiego?

Pyszne pierogi leniwe smakują zawsze i każdemu. Danie jest niedrogie, robi się je łatwo i szybko. Sprawdzi się przez cały tydzień bez względu na porę roku. Pyszne domowe kluski leniwe przyrządzone z dodatkiem serka wiejskiego to pomysł na obiad bez mięsa. Najlepiej smakują ze śmietaną, cukrem i jogurtem. Można podać je także z sezonowymi owocami i jogurtem greckim. Dobrym dodatkiem do leniwych jest także bułka tarta z masłem i cukrem.

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski zmiksować z jajkami, cukrem i cukrem z wanilią na gładką masę.
  • Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać do połączenia składników.
  • Z ciasta uformować równe wałeczki i pokroić je ukośnie na kawałki o długości około 3 cm.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kluski wkładać do wrzątku partiami i gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zamieszać, aby kluski nie przywarły do dna.
  • Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej od razu na talerze.
  • Podawać ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
Jak zrobić domowy włoski makaron - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej