Jak zrobić kluski leniwe inaczej? Prosty patent z serkiem wiejskim
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kluski leniwe, zwane także pierogami, to klasyczne domowe danie. Robi się je łatwo i szybko z niedrogich składników. Ten przepis nieco różni się od tradycyjnej receptury. Ciasto na leniwe przygotowuje się z dodatkiem produktu, który zazwyczaj podaje się na śniadanie. Zobaczcie, co jest tajemnicą tego przepisu i dowiedźcie się, jak zrobić kluski leniwe inaczej.
Kluski leniwe inaczej
W internecie krąży mnóstwo sprawdzonych przepisów na domowe pierogi leniwe. Łączy je łatwość i szybkość przygotowania oraz tanie i proste składniki. Ten przepis na kluski leniwe również jest szybki i prosty. Na liście składników znajduje się jeden produkt, który sprawia, że leniwe są miękkie, delikatne i po prostu rozpływają się w ustach. Tym składnikiem jest popularny serek wiejski. Dzięki niemu leniwe zawsze wychodzą i smakują każdemu.
Leniwe przygotowane według tego przepisu mogą jeść nawet ci, którzy są na diecie odchudzającej. Pierogi z dodatkiem serka wiejskiego są mniej kaloryczne i lekkostrawne.
Co jeszcze jest potrzebne, aby przygotować pierogi leniwe inaczej? Oprócz serka wiejskiego lista składników obejmuje takie produkty jak:
- mąka pszenna
- jajka
- cukier
- cukier z prawdziwą wanilią
Jak zrobić kluski leniwe inaczej?
Przepis na pierogi leniwe z serka wiejskiego jest łatwy. Przygotowanie jest prawie tak samo proste jak w tradycyjnej recepturze. Puszyste leniwe bez twarogu robi się błyskawicznie. Czas przygotowania tego klasycznego domowego dania w nowej odsłonie nie powinien zająć więcej niż pół godziny. Należy jednak pamiętać, aby przestrzegać wszystkich zaleceń i zachować proporcje składników.
Jak więc zrobić idealne leniwe z serka wiejskiego? Przepis został podzielony na kilka łatwych i błyskawicznych etapów:
- 1. etap – przygotowanie ciasta na leniwe z serka wiejskiego, jajek, cukru i cukru z wanilią
- 2. etap – wymieszanie składników z mąką pszenną
- 3. etap – uformowanie wałeczków i pokrojenie ich na ukośne kawałki
- 4. etap – ugotowanie klusek leniwych w wodzie
Jak podawać kluski leniwe z serka wiejskiego?
Pyszne pierogi leniwe smakują zawsze i każdemu. Danie jest niedrogie, robi się je łatwo i szybko. Sprawdzi się przez cały tydzień bez względu na porę roku. Pyszne domowe kluski leniwe przyrządzone z dodatkiem serka wiejskiego to pomysł na obiad bez mięsa. Najlepiej smakują ze śmietaną, cukrem i jogurtem. Można podać je także z sezonowymi owocami i jogurtem greckim. Dobrym dodatkiem do leniwych jest także bułka tarta z masłem i cukrem.
SKŁADNIKI
- 200 g serka wiejskiego
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek wiejski zmiksować z jajkami, cukrem i cukrem z wanilią na gładką masę.
- Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać do połączenia składników.
- Z ciasta uformować równe wałeczki i pokroić je ukośnie na kawałki o długości około 3 cm.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kluski wkładać do wrzątku partiami i gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zamieszać, aby kluski nie przywarły do dna.
- Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej od razu na talerze.
- Podawać ze śmietaną, cukrem i cynamonem.